Kokosovo ulje kao lubrikant

kokosDa li koristiti kokosovo ulje kao lubrikant? Šta je lubrikant? Suvoća vagine kao tabu tema. Mnoge žene širom sveta koriste kokosovo ulje kao lubrikant. Kao prirodni lubrikant može poslužiti i kantarionovo ulje ili maslinovo ulje, ali kokosovo ulje kao lubrikant ima nešto, što po svemu sudeći ženama najviše prija. Veliki broj ginekologa u svetu, a na osnovu iskustva pacijentkinja, sada preporučuju kokosovo ulje kao lubrikant. Maslinovo ulje je isto jedna od opcija, kao i kantarionovo ulje, koje se koristi vaginalno, ali kokosovo ulje je ono što preferiraju. Da li je u pitanju prijatan osećaj, miris, tekstura ili ko zna šta već. Kokosovo ulje se koristi za jelo i u kozmetičke svrhe, te ukoliko je 100% kokosovo ulje, bez nekih drugih dodataka, može se smatrati bezbedno i za ovakvu upotrebu. Kupuje se u supermarketima, prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Kokosovo ulje je specifično, jer je čvrsto na sobnoj temperaturi, a kad ga uzmete rukom, krene da se topi. Ako ga utrljate rukama, začas ćete imati tečno kokosovo ulje. Kokosovo ulje je prirodni lubrikant antifungicid, pa sprečava gljivične infekcije, posebno kandidu. To je dodatni plus, pri upotrebi kokosovog ulja kao lubrikanta.

Šta je lubrikant?

Mnogi i ne znaju šta je lubrikant, iako su čuli za taj pojam. Lubrikanti su intimna maziva, koja imaju ulogu da spreče vaginalnu suvoću i nelagodnost koju ona izaziva, naročito pri seksualnom odnosu. Neke žene su osetljive na komercijalne lubrikante i ovi proizvodi, kod njih izazivaju iritaciju. Naročito treba izbegavati lubrikante sa glicerinom i parabenom.

Suvoća vagine

Nije retkost da se kod žene javi suvoća vagine i to naročito kad doji, kad koristi oralnu kontracepciju, u menopauzi ili kad ima hormonski poremećaj. Verovatno postoje i još neki razlozi. Obično ženama koje pate od vaginalne suvoće, ne odgovaraju kupovni lubrikanti, zbog preosetljivosti.

Kada ne treba koristiti lubrikante

Ako želite da ostanete u drugom stanju ne treba da koristite lubrikante, izuzev ako su oni baš predviđeni da olakšaju začeće. Lubrkanti mogu da uspore spermatozoide, promene ph vrednost u vagini i time ometaju začeće.
U slučaju da koristite kondom od lateksa ne treba koristiti kokosovo ulje ili bilo koja druga ulja kao lubrikant, jer ulje degradira ovaj materijal. Tako može doći do oštećenja, što bi značilo da je upotreba kondoma onda uzaludna.

Pogledajte za šta se još koristi kokosovo ulje ovde

kokosovo ulje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!