Kako se koristi kokosovo ulje za kosu kožu u ishrani (video)

kokosovo uljeKokosovo ulje za kosu je odlično. Nanosi se ulje kokosa i na kožu, lice i telo. Pruža izvesnu zaštitu, pa ga koriste kao ulje za sunčanje. Kokosovo ulje u ishrani isto može da se koristi i spada u zdravija ulja. Kokos je u današnje vreme veoma cenjena namirnica, od koje se dobijaju mnogi proizvodi, kako kokosovo brašno, kokosovo mleko, kokosova voda i naravno kokosovo ulje.

Kako koristiti kokosovo ulje za kosu

Upotreba kokosovog ulja za kosu je sasvim prirodan način da vaša kosa postane lepa, zdrava i sjajna. Neke preparate koje ste dosad koristili za kosu, sada možete da odbacite.
Treba da se ogrnete peškirom da ne bi uflekali odeću. Tretiranje kose kokosovim uljem radite u kupatilu. Biće vam potrebna i kapa za kosu. Koristite nerafinisano kokosovo ulje, jer je ono prirodno, dok rafinisano može da sadrži primese u vidu aditiva. Za jedan tretman vam je potrebno od 1-5 kašika kokosovog ulja, u zavisnosti od dužine vaše kose. To sami procenite. Nije važno ako se stavi malo više, jer će se sve to na kraju oprati.
Kokosovo ulje treba zagrejati kratko da bi postalo tečno. To se radi na šporetu, u mikrotalasnoj pećnici ili se tegla stavi u toplu vodu. Kada se malo prohladi kokosovo ulje polako sipajte na teme i prstima raspoređujte po kosi. Treba kosu ravnomerno natopiti kokosovim uljem. Za distribuiranje ulja po kosi može vam koristiti češalj. Masirajte kosu rukama. Kad je kokosovo ulje dobro utrljano, stavite kapu za kosu. Ostavite na kosi minimum 2 sata, a neki preporučuju i preko noći. Zatim operite kosu šamponom, možda i više puta, da kosa ne bude više masna. Kosa neka se osuši na vazduhu. Nakon ovog tretmana, kosa bi trebalo da je mekša, sajajnija i lepša.

Kako koristiti kokosovo ulje za kožu

Kokosovo ulje se koristi isto i za tretiranje kože, naročito lica. Kokosovo ulje se izuzetno brzo upija, a na koži ostavlja prijatan miris kokosa. Umijte se kao i obično i posušite lice peškirom. Kokosovo ulje se može u maloj količini utrljati oko očiju i po kapcima, ali treba paziti da ne uđe u oči. Dobro je protiv bora i podočnjaka. Zatim i na ostale delove lica. Može se koristiti kao krema za lice. Lepo hidrira kožu lica. Neki čak tvrde da im pomaže protiv akni. Zatim nanesite i na usne. Odlično ulje za negu usana.
Probajte i na ostalim delovima tela, posebno onim gde je koža gruba i suva. Odlično vlaži kožu. Napravite eksperiment pa ga koristite samo na jednom delu kože, pa ćete videti razliku. Može se koristiti kokosovo ulje kao krema za celo telo. Treba ga koristiti nekoliko nedelja da bi se ostvarili rezultati.
Neki koriste kokosovo ulje za masažu. Drugi opet primenjuju ovo ulje za lečenje ekcema na koži, zanoktica i za maskiranje ožiljaka.
Kokosovo ulje se koristi i za sunčanje. Naime, kokosovo ulje dokazano ubrzava tamnjenje kože, prilikom sunčanja, te omogućava da koža ravnomerno potamni. Ali ne treba se zavaravati, kokosovo ulje nije dovoljna zaštita od jakog sunca, jer ima mali zaštitni faktor.

Kako koristiti kokosovo ulje u ishrani

Kokosovo ulje se može koristiti u ishrani za prženje i pečenje hrane, jer je stabilno na visokim temperaturama. Dodaje se jelima i pićima. 3 kašike kokosovog ulja dnevno je sasvim dovoljno. Najbolje je devičansko nerafinisano kokosovo ulje. Karakteristično je da je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, a na 24 C i preko postaje tečno. Čuva se na sobnoj temperaturi.
Kokosovo ulje ima veliku hranjivu vrednost, pa čak i lekovito dejstvo. Dugo je bilo marginalizovano, ali unazad nekoliko godina opet je povratilo staru slavu. Koristeći ga u ishrani jačamo imunitet, jer ono deluje protiv virusa, gljivica i bakterija. Pozitivno deluje na varenje, a dobro je i za mršavljenje.
Važni sastojci kokosovog ulja su korisne masne kiseline, laurinska i kaprilična. Masne kiseline iz kokosovog ulja se prilično lako vare i usvajaju od strane organizma, tako da ne opterećuju organe za varenje. Redovna upotreba kokosovog ulja pomaže boljem iskorištavanju hranjivih sastojaka i rasterećuje probavu. Kokosovo ulje se lako i brzo metaboliše. Korisno je za mršavljenje, jer povećava potrošnju energije u organizmu, a sagoreva masti. Kokosovo ulje deluje protiv arteroskleroze, osteoporoze i pozitivan efekat ima na štitnu žlezdu.

kokos

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!