Ovsene pahuljice i ovsena kaša

zobene pahuljice
Ovsene pahuljice

Danas mnogi za doručak jedu pahuljice sa mlekom, jogurtom ili voćnim sokom. Često su to mešavine svega i svačega, ali mi ih zovemo pahuljice ili musli. Nisu baš sve pahuljice tako zdrave. U nekim mešavinama ima šećera, kandiranog voća, čokolade, a ponajmanje ovsenih pahuljica. Važno je da napravite razliku izmedju onoga što vam se nudi u mešavini kao zdrava hrana i čistih ovsenih pahuljica koje stvarno jesu zdrava hrana. Ovsene pahuljice su od celog zrna i izuzetno su korisne u ishrani. Kada prelijete ovsene pahuljice sa jogurtom ili cedjenim voćnim sokom ostavite nekoliko minuta da omekšaju, da bi mogli lakše da ih žvaćete. Kvalitetan obrok ne mora po pravilu biti skup. Za to su najbolji primer ovsene pahuljice, koje su prilično jeftine.

Ovsena kaša

Ovsena kaša, iako bi se reklo da je ista kao i ovsene pahuljice, ipak nije sasvim. Postoji razlika u stepenu obrade. Dok je kod pahuljica u pitanju celo zrno, instant ovsene kaše su  preradjene i  imaju veći glihemijski indeks što je povezano sa većim stepenom rafinisanosti žitarice. Ne znači da je ovsena kaša loša, ali prednost ipak dajemo ovsenim pahuljicama od celog zrna.

Ovas žitarica

Ovas ili zob je žitarica koja je često zapostavljena u ljudskoj ishrani, a to je prava šteta. Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenje hrane, a dobar je i protiv opstipacije. Vlakna iz zobi, u crevima smanjuju apsorpciju masti, pa je na taj način ova žitarica veoma dobra za snižavanje holesterola. To je odlična hrana za gojazne, dijabetičare, sportiste i sve ostale. Kada pojedete obrok sa ovasom bićete siti, ali nećete se ugojiti. Ovas je dobar izvor ugljenih hidrata, a i pored toga ima malo kalorija.  Bogat je sa antioksidansima. Sadrži cink, selen, magnezijum, gvoždje i vitamin E. Ovas sadrži i proteine. Zanimljivo je da ovas ne sadrži gluten, tako da ga mogu jesti i oni koji su alergični na ovaj sastojak.
Osim što je dobar protiv holesterola, ovas čisti organizam, koristan je protiv kiseline u želudcu i snižava krvni pritisak. Prema naučnim saznanjima ovas u ishrani smanjuje rizik od raka. Ovas je značajan i kod oboljenja kože, kao što su psorijaza, dermatitis, suva koža i sl.
Ako želite da budete zdravi jedite za doručak ovsene pahuljice ili ovsenu kašu. Prema nutricionistima ovsene pahuljice su idealan doručak, zato što obezbedjuju dovoljno energije koja je potrebna za dobar početak dana.

Share Button
loading...

6 mišljenja na „Ovsene pahuljice i ovsena kaša“

 1. Da li je ovas ili zob ista hrana.Da li je to zob domaća kojim se hrane konji ili na poseban način proizvedena.Da li se zob može potopiti u vodu i jesti sam ili sa kojim dodatkom ili ga treba samleti pa napraviti neku kašu ili hleb.Molim za najprostiji način spravljanja jela od ovsa.Koliko i kad ga treba konzumirati,Pošto ja imam visok holesterol smatram da će mi pomoći,uz Vaše objašnjenje.
  S poštovanjem.

  1. Da ovas ili zob je isto. Za ljudsku ishranu se kupuje u marketima u vidu pahuljica ili ovsene kaše. Po meni su pahuljice bolje, jer je manji stepen industrijske prerade. U kašu se obično dodaju i neke primese, kao šećer, tragovi voća ili drugi dodaci (da bi bilo ukusnije i imalo lepši miris).
   Pahuljice razmutite sa šoljom jogurta ili voćnog soka i jedite kašikom, najbolje za doručak. Pozdrav

  1. Ne znam koliko je uopšte taj naziv pahuljice adekvatan. Koliko znam ovas se čisti u specijalnim mašinama, tako da se čisto zrno odvaja od ljuspica i drugih nečistoća. Zrno treba da poseduje određen procenat vlažnosti. Zatim može da se grubo seče i presuje i u tom postupku nastaju takozvane ovsene pahuljice. Nisam siguran da li postoji i neka termička obrada. Bilo bi lepo da nam neki tehnolog objasni preciznije.

 2. Da li mozete da objasnite na koji nacin se ovas koristi u koznim oboljenjima? Napomenuli ste da pomaze kod psorijaze i suve koze. Da li se to odnosi na konzumiranje ovsa u nekom od obroka ili na nanosenje nekog oblika ovsa na kozu?
  Hvala unapred. Pozdrav

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!