Svinjska mast u kombinaciji sa biljkama – da li je zdrava i za šta se sve koristi?

Iako je svinjska mast već nekoliko decenija osporavana, poslednjih godina se vraća na velika vrata. Mnogi nutricionisti će danas reći da je to koristan proizvod, ako se koristi u razumnim količinama. Neki ljudi koriste svinjsku mast u ishrani i za spoljašnju upotrebu, neki opet samo za spoljašnuju upotrebu, a postoje i oni koji ne koriste svinjsku mast uopšte (ne upotrebljavaju namirnice životinjskog porekla ili zbog mirisa ili iz zdravstvenih razloga). Domaća mast dobija se topljenjem čistog masnog tkiva zdravih svinja. Kvalitet svinjske masti zavisi od sala koje se topi, od toga čime je hranjena svinja, kao i od vrste svinje.

Svinjska mast u ishrani

Omiljena užina dece na selu je nekad bila mast na hlebu, a preko toga se pospe aleva paprika. Neko i dandanas ovo voli da jede. Svinjska mast ima svoje dobre i loše osobine. Jedna od loših je to što sadrži holesterol, tako da je ne treba jesti mnogo, a naročito ne oni koji već imaju povišen holesterol.
Prženje hrane nije za preporuku, ali ako pržite hranu, najbolje je izabrati svinjsku mast, zato što je najmanje podložna promenama. Prženjem namirnica na biljnim uljima se razvijaju štetni produkti, a posebno kada je reč o rafinisanom suncokretovom ulju, koje je kod nas omasovljeno. Što se tiče debljanja, treba znati da svinjska mast ne goji ništa više, od biljnih ulja.

Lekovita i kozmetička svojstva svinjske masti

Svinjska mast se koristi i za spoljašnju upotrebu i to sve više. Mast ima ulogu da podrži lipidnu strukturu kože. Ona prestavlja osnovu za izradu nekih prirodnih lekovitih i kozmetičkih preparata, a meša se sa lekovitim biljkama. Te biljke su neven, gavez, lavanda, čuvarkuća i druge. Tako se dobijaju razni melemi, kreme i masti, koje se nanose na kožu. Po narodnim lekarima svinjska mast umiruje upalne procese na koži. Da bi se svinjska mast koristila za pravljenje ovih preparata, treba je oprati u 9 voda. Ovo se radi da bi se dobila potpuno bela, čista svinjska mast, da bi se odstranio neprijatan miris i višak soli.

Pranje svinjske masti

Svinjska mast se pere u 9 voda, a pritom se koristi hladna voda. Sipajte u činiju 4 kašike svinjske masti i čašu hladne vode. Mutite sve 10 sekundi drvenom varjačom. Zatim prospite vodu pa sipajte novu. I tako se ponavlja postupak 9 puta, sve dok se ne dobije oprana čista svinjska mast.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!