Domaći sladoled bez šećera i mleka, a izuzetno ukusan

Šta nas sve sprečava da uživamo u omiljenoj poslastici tokom leta. Da li su to sastojci koji goje, visoka cena ili potencijalno opasni aditivi? Zašto bi se uopšte opterećivali sa tim, kad možemo jednostavno napraviti domaći sladoled od voća, bez suvišnih sastojaka šećera i mleka. Cilj je rashladiti se, osvežiti i pojesti nešto stvarno kvalitetno, a da i ukus bude vrhunski.

Osnovni sastojak domaćeg sladoleda

Osnovu za pripremu domaćeg sladoleda čine banane. Banana je slatka, a ima i idealnu strukturu, jer  kad se miksuje postane kremasta, baš onako kako i sladoled treba da bude. Ali mi ćemo ići obrnutim postupkom, jer ćemo prvo smrznuti banane, pa ih tek onda miksovati u blenderu. Kupite kilogram zrelih banana, oljuštite im koru i iseckajte ih na kolutiće 2 cm debljine. Ovako iseckane banane stavite u kesu za zamrzavanje ili u plastičnu kutiju za hranu, pa onda u zamrzivač na 2 do 3 sata. Banane treba da se stegnu u zamrzivaču. Posle toga kolutiće banane sipati u blender.

Ostali sastojci

Banane su slatke, ali ko voli slađe, neka doda med. Pošto osnovu imate, voće dodajete po želji. Pogodne su jagode, borovnice, aronije, maline, kupine, višenje i sl. Možete dodati kakao. Mogu se ubaciti začini, a najprikladnija je vanila. Dobro je što svako može da napravi neku svoju kombinaciju, koja mu se dopada. Samo ne treba dodavati nešto što je previše tečno da se ne poremeti kremasta tekstura. Izmiksati sve a zaleđene banane će se pobrinuti da se dobije baš onakav krem kakav sladoled i treba da bude. Sipati u kutiju pa u zamrzivač da se još malo stegne. Potom izvaditi kutiju i kašikom za sladoled vaditi kugle. Ako se ovako pravi, ovo je možemo slobodno reći zdrav sladoled.

Šta se ne dodaje

Nema nikakve potrebe dodavati šećer, mleko, jaja, vodu, konzervanse, aditive, veštačke boje i arome. Neki od sastojaka koji se nalaze u kupovnom sladoledu su potencijalno opasni, a to je karagenan. Eto još jedne prednosti domaćeg sladoleda koga pravimo kod kuće.

Karagenan ili E407

Karagenan je kontroverzan i potencijalno opasan aditiv sa oznakom E407, polisaharid koji se dobija iz crvenih algi, a koristi se kao sredstvo  za zgrušavanje i kao emulgator. Kao stabilizator, emulgator i zgušnjivač karagenan se može naći u mnogim namirnicama, a posebno u gotovo svim kupovnim sladoledima. Prema nekim istraživanjima on je štetan za probavni sistem i izaziva upale. Dok se stručnjaci ne usaglase da li je i koliko je ovaj sastojak opasan, bolje bi ga bilo izbeći.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!