Krotonovo ulje

Krotonovo ulje se dobija od biljke poznate kao Croton tiglium. To je jedna vrsta roda kroton iz familije Euphorbiaceae. Za ovu vrstu se navodi da potiče sa Molučkih ostrva. Naročito je značajna za dobijanje krotonovog ulja iz semena, koje se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe.

Karakteristike biljke

Ovaj kroton raste kao malo stablo ili veliki grm, od 4-6 m u visinu. Listovi su tanki i jajasti, dužine oko 10 cm. Ima male bele cvetove, koji formiraju grupe. Muški cvetovi su iznad, a brojniji ženski ispod. Plodovi su zatupljeni, trostrani i žuti. Semenke su toksične. Stanište biljke je duž indijskog okeana.

Upotreba

Koristi se u medicinske svrhe u svetu. U kineskoj tradicionalnoj medicini ubraja se u 50 osnovnih lekova, gde se zove ba dou. Koristi se i u tradicionalnom medicinskom sistemu Šri Lanke i Singapura. Seme ima purgativan efekat. I kora je toksična. Upotrebljava se kao otrov za lov, otrov na strelicama, kojima se lovi riba. Primenjuje se i u industriji.

Lekovita svojstva krotonovog ulja

Krotonovo ulje se dobija hladnim ceđenjem, korišćenjem rastvarača ili drugim metodama. Ovo ulje je opasno, ali i korisno. Otrovno je i može biti smrtonosno. Sve zavisi od koncentracije i načina upotrebe, a za to je potrebno stručno znanje. Ima neka jedinstvena i snažna terapeutska svojstva.
Kožu iritira kada se nanese. Izaziva reakciju, oštar bol, zapaljenje ili osip. Pa ipak u određenoj koncentraciji se primenjuje za hemijski kožni piling.  To je zapravo i najpopularnija upotreba. Najčešće korišćena kombinacija je fenol-kroton. Nanošenjem na kožu, sagoreva tanak sloj epidermisa (početni sloj kože). Bolno je. Vidljivo crvenilo traje oko 2 nedelje do ozdravljenja. Ali zašto se ovo uopšte radi? To je upravo i najvažniji deo. Kada se koža regeneriše, kolagen i elastinska vlakna popunjavaju prostor ravnomerno. Na taj način se eliminišu bore, linije, udubljenja i ožiljci. Dakle, koristi se kao tretman protiv bora i ožiljaka. U slučaju strija nije delotvorno, mada je moguće delimično poboljšanje. Ovo je ono za šta se krotonovo ulje koristi, ali to nije ono što preporučujemo, jer je rizično. Moguće je da oštećenja kože budu veća, od koristi koja se želela postići, kao i kod drugih estetskih zahvata. Nikako ne radite ovo sami, jer je to posao za obučenog profesionalca. Ovaj piling kože ima jake antiage efekte, ali nije trajan i može izazvati zavisnost od takvih tretmana. S druge strane, ovo se ne sme ni često koristiti, jer može izazvati tumor.
Retku primenu krotonovo ulje nalazi u aromaterapiji u kombinaciji sa uljem lavande i ruzmarina.
Deluje purgativno kada se uzima oralno, pa čak i u minimalnim količinama može izazvati dijareju. Ali ovo zahteva ekspertizu i znanje o pravilnoj koncentraciji. I danas se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini kod teških zatvora, jer je jak laksativ. Ali ne bi trebalo pokušati koristiti ovo ulje u tu svrhu, bez nadzora obučenog lica. Koristi se za eliminisanje specifičnih crevnih parazita, kao što su Schistosoma ili krvni metilji.
Kroton i krotonovo ulje se još proučava zbog dejstva na ćelije raka. Ako se ovo potvrdi kao delotvorno, onda se krotonovo ulje može koristiti u konvencionalnim tretmanima kancera.

Neželjeni efekti

Još jednom treba napomenuti  da krotonovo ulje ima brojne neželjene efekte i da sve zavisi od koncentracije i stručnosti primene. Može izazvati trovanje i opekotine na koži, zato ga treba držati dalje od dece. Trudnice ne treba da ga koriste.

Share Button
loading...
loading...

Ostavite odgovor