Kurkuma začin kao lek

kurkumaKurkuma se koristi kao začin, ali i kao lek. Kurkuma je višegodišnja biljka iz Indije. Da bi kurkuma uspevala, zahteva odgovarajuće klimatske uslove u pogledu temperature i vlažnosti. Biljka naraste do 1 m. Listovi su kopljasti, a cvetovi žuti. Upotrebljava se koren u ishrani. Koren kurkume je krtolast rizom, spolja smeđe bolje. Meso koje se nalazi unutar korena je narandžasto ili žuto. Koren najviše podseća na đumbir, a i biljka je iz porodice đumbira. Koren se može koristiti u svežem stanju, ali uglavnom se suši, pa se dobija prah kurkume. Kurkuma se koristi na razne načine, pa tako i ulazi u sastav poznatog začina kari. Zbog svoje lekovitosti kurkuma se može naći pakovana u kapsulama, slično kao i beli luk.
Biljka se koristila pre više hiljada godina na azijskom kontinentu. Prvo je upotrebljavana kao boja, a kasnije kao začin i lek.

Koristan sastojak kurkumin

Zbog pigmenta pod nazivom kurkumin, kurkuma ima svoju prepoznatljivu boju. Sastojak kurkumin je predmet pažnje nauke i javnosti, jer deluje na razne bolesti. Smatra se da je to najvredniji sastojak kurkume. Pomaže kod alergija, dijabetesa, Alchajmera, artritisa, lošeg holesterola, pa čak i za prevenciju i lečenje raka. Kurkumin deluje kao antioksidans, protivupalno, antivirusno, antibakterijski, deluje i protiv gljivčnih oboljenja, te antikancerogeno. I zaista postoje naučne studije koje dokazuju sve ove prednosti kurkumina. Oštrina i gorčina ukusa predstavlja adekvatnu zaštitu od trovanja u uslovima gde higijena nije na najvišem nivou (kao što je to slučaj u dobrom delu Indije).
Kurkumin je i prirodni aditiv, a ima oznaku E100. Naime on se dodaje hrani i koristi za bojenje. To je svetla žuto narandžasta boja.
Osim kurkumina koji je svakako najznačajniji sastojak ove biljke, kurkuma ima i dosta vitamina B kompleksa, minerala kalijuma, gvožđa i mangana. Kalorija ima zanemarljivo malo, a dijetetskih vlakana dosta.
Kurkumi su od davnina pripisivana neverovatna lekovita svojstva. U tradicionalnoj indijskoj medicini (Ajurveda), kurkuma ima značajno mesto. Tu se kurkuma upotrebljavala za terapiju kod bolesti pluća, digestivnog trakta, kože, zatim kod rana i bolova, kod poremećene funkcije jetre itd. Kurkuma se koristi i u kineskoj narodnoj medicini i persijskoj tradicionalnoj medicini (Unani).
Dok su na istoku lekovita svojstva kurkume poznata od davnina, na zapadu se u novije vreme sve više prepoznaje njeno lekovito dejstvo. U poslednje vreme je objavljeno mnogo naučnih studija koje potvrđuju značaj kurkume kao leka iz prirode.

Začin kurkuma u kuhinji

I naravno kurkuma se upotrebljava pri spremanju raznih jela, posebno na istoku. Koristi se samostalno ili u mešavinama začina, kao što je već pomenuti kari. Upotrebljava se kod pripreme senfa, majoneza i nekih sosova. Odlično se slaže uz sočivo, pasulj i ostale mahunarke (sprečava nadimanje i gasove), pirinač (idealan začin za pilav), krompir, karfiol i drugo povrće.

Drugi naziv za kurkumu je turmerik, a na latinskom je Curcuma longa.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!