Korijander biljka uzgoj začin čaj gde kupiti

seme korijanderaKorijander biljka je jednogodišnja i zeljasta. Korijander začin je ustvari seme korijandera. Ima lekovita svojstva, pa se i čaj od korijandera koristi. Poznat je još kao kineski peršun. Uzgoj je moguć i kod nas, a biljka je poreklom iz trougla Južna Evropa, Severna Afrika, Jugozapadna Azija. Korijander se može kupiti u supermarketima i radnjama zdrave ishrane.

Biljka

Korijander biljka naraste oko 0.5 m u visinu. Ima listove donekle slične peršunu. Cvetovi su grupisani u cvasti bele ili prljavo roze boje. Plodovi su sitne loptice prečnika 3 do 5 mm. Seme korijandera se najviše koristi kao začin. Korijander je medonosna biljka i odlična paša za pčele. Med je posebnog ukusa. Latinski naziv za ovu biljku je Coriandrum sativum.

Uzgoj

Već vekovima se uzgaja. Korijander može da se gaji u bašti i na našem podneblju. Raste i u saksiji. Ne zahteva mnogo vode, sem u pojedinim fazama vegetacije, kao što je cvetanje. Uspeva i na siromašnim zemljištima. Mlade biljke nisu osetljive na niske temperature i čak podnose umerene mrazeve, ali starije biljke su osetljivije. Seje se seme korijandera direktno u zemlju. Međuredno rastojanje je 40 cm, a rastojanje između biljaka u redu je 30 cm. Setva se obavlja početkom proleća (mart, april), a svako kašnjenje će dovesti do značajno manjeg prinosa. Biljka cveta u junu i julu. Korijander biljka se kosi kada plodovi dobiju tamnožutu boju.

listovi korijandera

Začin

Kao začin se koristi plod, odnosno semenke korijandera, a ređe i listovi. Svi delovi biljke su jestivi. Seme korijandera se koristi za začinjavanje jela sa povrćem, kao i za pečenje, odnosno meso. U Nemačkoj se upotrebljava za pravljenje kobasica. U Rusiji se koristi kao dodatak koji ide u ražani hleb. Listovi imaju drugačiji ukus od semena. Odlikuje ih jača aroma, sa citrusnim tonovima i gorčinom. Neki ljudi ne podnose ovaj ukus. Sveži listovi se koriste u indijskoj, kineskoj, tajlandskoj i meksičkoj kuhinji. Stavlja se u jela salsa, guacamole i indijski dal. U industrijskoj proizvodnji se koristi za likere, pivo i peciva.

Nutritivna vrednost i lekovitost

Listovi su bogati C vitaminom, A vitaminom i K vitaminom, a imaju manje minerala. Seme korijandera ima nešto manje vitamina, a više minerala kalcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, selen i mangan. Korijander sadrži eterično i masno ulje.  Eterično ulje korijandera se koristi u kozmetičkoj industriji. Korijander je dobar antioksidans, jer čisti organizam od toksina. Sadrži gvožđe, pa koristi protiv anemije. Sastojci iz korijandera deluju protiv reume. Normalizuje i pospešuje varenje hrane. Ima dezinfekcijska i antiseptička svojstva, pa na taj način deluje iznutra, ali i spolja na kožu. I afrodizijak je.

Čaj od korijandera priprema i upotreba

Jednu malu kašiku semena korijandera preliti sa 2 dl vrele proključale vode. Ostaviti oko 15 minuta poklopljeno i onda procediti. Piti 2 puta na dan, po jednu šolju čaja od korijandera. Jednu šolju između doručka i ručka, a drugu između ručka i večere.
Čaj od korijandera se upotrebljava u slučaju gubitka apetita, problema sa varenjem, kod upale sluzokože želuca, proliva. Deluje antibakterijski i antifungicidno.

korijander

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!