Kako se koristi kurkuma u prahu

Kurkuma u prahu u teglicama lako je dostupna, pa dobro dođe imati kurkuma začin u svojoj kuhinji . Da li znate kako se koristi kurkuma prah i za šta sve? Kad su u pitanju kurkuma recepti, ne misli se samo na dodavanje ovog začina radi većeg užitka u jelu, nego i na načine da se doda u ishranu, kao odgovor na sve rizike od bolesti i promovisanje zdravlja u čemu kurkuma, prema svim nedavnim studijama itekako ima zasluge. Kurkuma je u svetu već dugo hit, kao sastojak indijskog kari začina ili u hrani poput senfa, gde obezbeđuje zlatnožutu boju. Međutim, ima mnogo drugih načina kako se jede i pije kurkuma. Što se tiče začina kurkuma cena za 100 gr praha u staklenki je oko 400 dinara.

Kurkuma recepti

Pošto vas zanimaju kurkuma recepti, ističemo da je ovo jedan od začina, koji se dodaje raznim jelima. Ako ste početnik u korišćenju kurkuma praha, evo nekoliko predloga kako se koristi kurkuma u jelima:

1.  Pirinač sa kurkumom – Kurkuma pirinču donosi boju i blago nadograđuje ukus, potrebno je samo dodati kašiku kurkume u prahu na šerpu kuvanog pirinča i dobro promešati.
2. Kajgana sa kurkumom – Neko voli čistu kajganu, a neko dodaje povrće ili pečurke, pa tako pravi omlet. Kako bilo, nije na odmet preko dodati jedan prstohvat kurkume u prahu.
3. Kurkuma u supi – tanjir pileće supe ili čorbe od povrća, kao da još više greje, kada je obojen zlatnim prahom kurkume.
4. Kurkuma sa povrćem – Ovaj začin se odlično slaže sa kuvanim povrćem, a naročito sa karfiolom, krompirom i korenastim povrćem.
5. Sok ili smoothie sa kurkumom – Za sokove i smoothie koje same pravite u sokovniku tj. blenderu, prstohvat ovog začina može biti samo prednost
6. Napitak od kurkume – pravi se od kurkume, bibera, mleka (pri čemu mleko može biti bademovo) i meda.
Evo kako se pravi napitak zlatno mleko

Zašto se mešaju kurkuma i biber?

Kurkuma i biber u prahu su mešavina koju stručnjaci savetuju, jer kurkuma se bolje iskoristi i deluje u prisustvu bibera. Zato ako ste u potrazi za zdravstvenom dobiti od kurkume, uparite je sa biberom. Na ½ šolje kurkume u prahu, dodajte 1 kašičicu mlevenog crnog bibera i sve dobro izmešajte.
A za šta je sve dobra kurkuma u pogledu zdravlja pročitajte ovde

Kako se koristi kurkuma za mršavljenje

Upotreba kurkume može imati veoma pozitivan uticaj na mršavljenje. Akumuliranje masti u organizmu je uvod u prekomernu težinu odnosno gojaznost. Stradaju tkiva, organi gde se masnoća gomila, kao i sveukupno zdravlje dotične osobe. Sastojak iz kurkume poznat kao kurkumin, može biti koristan za sprečavanje gomilanja masti. Kurkumin može i smanjiti veličinu nagomilanog masnog tkiva. Ovo je utvrđeno studijama koje su nedavno rađene. Kurkuma u prahu ubrzava metabolizam, sagoreva kalorije i transformiše masnoću u energiju, na taj način promoviše mršavljenje. S druge strane je značajna, jer potiskuje sve upalne procese u organizmu, koji su povezani sa gojaznošću. Kako se koristi kurkuma za mršavljenje? Treba reći da nije uspostavljena nikakva posebna doza, kad se uzima kurkuma za mršavljenje. Kada se redovno upotrebljava kurkuma u ishrani, na bilo koji od gore navedenih načina, to je sasvim dobvoljno. Redovna upotreba kurkume smatra se bezbednom, ali ipak ne savetuje se upotreba u trudnoći i za dijabetičare. Za bolju apsorpciju sastojaka iz kurkume uz nju treba koristiti biber, kako smo već prethodno opisali ili mešati kurkuma prah sa zdravim uljima, čime se dobija zlatna pasta. Može se uzimati kurkuma u kapsulama u kojima se ustvari isto nalazi kurkuma u prahu. Dnevna doza je do 1000 mg.

Kako se koristi kurkuma u prahu za kozmetičke svrhe pročitaćete ako idete dalje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!