Kopar začin čaj i sos od mirođije

koparMirođija biljka ili kopar začin je poznati sastojak raznih jela.  Sos od mirođije je jedan od njih. Osim toga koristi se i čaj od mirođije kao lek. Još je u upotrebi u farmaceutskoj industriji, kao i industriji parfema. Latinski naziv za ovu biljku je Anethum graveolens. U svetu je kopar dobro poznata začinska biljka, koja se gaji po baštama. Kod nas postoji izreka: Ti si kao mirođija, u svakom jelu. Znači mirođija je jedan od najčešće stavljanih začina u hrani.

Mirođija biljka

Smatra se da je biljka poreklom iz Azije, a dosta je rasprostranjena u Evropi. Najveći proizvođač je Mađarska. Biljka kopar je jednogodišnja. Naraste do 1,2 m u visinu. Mirođija ima karakterističan prepoznatljiv miris. Listovi su kao konci. Kada ih protrljamo u ruci i pomirišemo, taj miris se najbolje oseti. Cvetovi su žuti, a cvetanje traje od maja do avgusta. Pre cvetanja biljka ima najjaču aromu. Plodovi su smeđe boje i jajolikog oblika. Plodovi sazrevaju od jula do septembra. Seme biljke kopar je zrelo kada krene da tamni i tada ga možemo brati.

Upotreba i lekovita svojstva

Dakle, mirođija začin se koristi u kuhinji ponajviše,kao dodatak salatama, raznim umacima, marinadama i jelima od ribe. Mi ćemo dati recept za sos od mirođije. To je i lekovita biljka. Kopar začin kao lek se koristi za bolji apetit, pospešuje varenje i smiruje živce. Dobar je za imunitet i protiv infekcija. Čaj od mirođije se koristi za umirenje i protiv nesanice.

Kako se pravi sos od mirođije

Na malo ulja ili masti treba da se proprži brašno, kao kad se pravi zaprška, ali ne sme da izgori. Mirođiju treba oprati i sasvim sitno iseckati. Kada je brašno dovoljno uprženo na ulju, dodati kopar i samo kratko ga upržiti. Treba da pusti svoj miris i to je to. Sada u šerpu postepeno dosipati vode, te mešati, da se ne bi stvorile grudvice. Mešati konstantno dok se ne dobije željena gustina. Zatim sos od mirođije treba posoliti, dodati sirćeta, a neko praktikuje i malo šećera. Ovaj beli domaći sos od mirođije treba ostaviti na toploj ringli dok se ne servira, a povremeno promešati. Sos od mirođije se slaže odlično uz prženi mladi krompir i pečeni krompir iz rerne.

Sastojci

1 kašika masti ili ulja
oko 3 kašike brašna
sveža mirođija
mala kašika sirćeta
malo soli
malo šećera (opciono)
oko 0,5 l vode

Kako se pravi čaj od mirođije i za šta je dobar

Za čaj od mirođije se ustvari koristi mirođija seme. Izmrvi se seme mirođije tučkom. Potrebna je jedna mala kašika semena, koju prelijemo sa 2 dl kipuće vode i to je za jednu šolju čaja. Neka odstoji 15 minuta pa procedite. Piju se 2-3 šolje čaja na dan i to između obroka.
Ovaj čaj pomaže u slučaju problema sa varenjem, kod grčeva i bolova u stomaku, eliminiše gasove. Čaj od kopra će olakšati izmokravanje. Umiruje i dobar je protiv nesanice. Kombinuje se u mešavini uz kim i anis u čajevima za želudac.

mirodija

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!