Miloduh biljka čaj ulje začin kao lek i uzgoj

Miloduh je višegodišnja zeljasta biljka, koja raste kao mali grm. Spada u lekovite i začinske biljke. Od nadzemnog dela biljke, a pre svega listova i cvetova, pravi se čaj. Sem toga od ove lekovite biljke dobija se eterično ulje miloduha, koje je veoma kvalitetno i cenjeno. Miloduh biljka zove se još izop ili blagovanj, a latinski to je Hyssopus officinalis. Biljka je iz porodice Lamiaceae.

Karakteristike

Biljka je mirisna i naraste do 60 cm. Stabljika se grana, a pri dnu je odrvenela. Grane mogu biti uspravne i polegle, do 15 cm duge. Listovi su mali i suprotni, kožasti, pravilnog oboda, zašiljeni na vrhu. Cvetovi su plavi ili ljubičasti, a retko kad beli. Grupisani su gusto u klasove. Miloduh cveta od juna do septembra.

Stanište

Miloduh raste u prirodi u području Mediterana. Voli suva mesta, toplotu i kamenito tlo. Raste i u baštama, jer ga mnogi uzgajaju kao lekovitu biljku i začin, za svoje potrebe.

Uzgoj miloduha

Za uzgoj miloduha biramo svetlu i toplu poziciju. Pošto je višegodišnja biljka, treba istaći, da dobro podnosi mraz i hladnoću tokom zime. Biljka miloduh voli pliitko zemljište, krečnjak, propusno i kamenito, ali da ima humusa. Seme miloduha se seje u martu i aprilu u zatvorenom, pa se posle presađuje na otvorenom. Ili se setva obavlja na otvorenom u maju. Ali prva varijanta je bolja, znači da se proizvede rasad miloduha u čašama, pa se sadnice miloduha presađuju u maju na otvorenom. Setva se obavlja tako što se seme prekrije sa 0,5 – 1 cm zemlje. Treba mu 3-4 nedelje, nakon setve, da nikne. Ne treba ga mnogo zalivati. Razmnožavanje miloduha je semenom, reznicama ili deljenjem bokora. Kada se formira grm, posle se lako raširi.

Upotreba

Za upotrebu se beru listovi, cvetovi, ali i cela biljka tokom perioda cvetanja. Listovi i cvetovi se koriste u kuhinji kao začin. Njima se mogu začinjavati čorbe, salate, poneki sos, pasulj i riba. Miloduh začin se stavlja u masna jela, da bi bila lakše svarljiva.
Od osušenih listova i cvetova se pravi čaj od miloduha. Ovaj čaj se pije sam, a često se dodaje miloduh i u čajne mešavine.
Najviše miloduha se troši da dobijamo vrlo cenjeno eterično ulje. Sadrži timol i deluje kao antiseptik. Ulazi u sastav nekih pasti za zube. Koristi se u farmaciji, parfimeriji i kozmetici. Za bolji kvalitet eteričnog ulja miloduha, prva košnja se obavlja u avgustu, a druga u oktobru.
Miloduh je dobra medonosna biljka.

Lekovita svojstva

Miloduh biljka je lekovita za plućne bolesti, tuberkulozu, bronhitis i grčeve u grudima. Efikasnost ispoljava kod astme, bronhijalnog katara, za ublažavanje kašlja i nakupljene prekomerne sluzi u crevima. Utvrđeno je da ispoljava dejstvo kod hiperglikemije i šećerne bolesti. Koristi se za jačanje želuca. Deluje antimikozno i antibakterijski.

Čaj od miloduha

Za čaj od miloduha, mala kašika herbe miloduha se prelije sa 2 dl ključale vode. Posuda se poklopi i ostavi 30 minuta. Zatim procediti, eventualno zasladiti i piti. Piju se dnevno 2-3 šolje čaja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!