Celerova so recept kako se pravi i koristi

celerCelerova so je začin ili zdraviji dodatak ishrani, koji je dobra zamena za kuhinjsku so. Može da se kupi ili da se pravi. Celer inače ima ukus koji je pomalo slan, a to je zbog svog mineralnog sastava. Tako da je sasvim pogodan za soljenje hrane. Celerova so u ishrani je zdravija, jer obična so, koju koristimo prekomerno, podiže pritisak i predstavlja opterećenje za bubrege i želudac. Većina ljudi soli hranu više nego što je to potrebno i zdravo, a nisu toga ni svesni. Upravo zato je poželjna neka zamena, da bi hrana ipak bila ukusna, ali ne nauštrb zdravlja. Pošto znamo da celer snižava pritisak i odličan je diuretik, onda ova celerova so ima i dodatnu vrednost.

Kako napraviti celerovu so kod kuće

Ima da se kupi u bio prodavnicama, ali zašto je ne napraviti kod kuće, kad je posve jednostavno. Treba nam seme celera i treba nam morska so. Odmeriti da bude 50% jednog i 50% drugog sastojka. Seme celera se samelje, najbolje u mlinu za kafu. Zatim se dobro izmešaju ova dva sastojka. Nekad je lakše dostupan sušeni koren celera, pa u nedostatku semenki celera i koren može da se koristi kao sastojak.
Pogledajte još kako se pravi sok od celera

Kako koristiti celerovu so

Celerova so se koristi kao začin za gotovo sva jela gde koristite kuhinjsku so. Pospite sa njom pirinač, krompir, supu, ribu i ostalo. To je prava zamena. Daje jelima posebnu aromu i osvežava dah, po čemu je celer poznat. Celerova so je idealna za salate, a može se koristiti i za kokice, umesto soli. Probajte. Ne preporučuje se za peciva samo, ali ne znam zašto. Osim u hrani celerova so se koristi i za neka pića, od kojih je najpoznatiji koktel Bladi Meri. Iako za celerovu so kažemo da je bolja, ona ipak u sebi sadrži so, tako da ne treba preterivati sa upotrebom.

celerova so

Foto: John Phelan

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!