Kapar začin gde kupiti cena i lekovita svojstva

Kapar biljka raste kao grm. Za kapar začin se koriste jestivi cvetni pupoljci i bobice (plod) kapra, koji se obično konzervišu u vidu turšije. Pitali su mnogi gde kupiti i koja za kapar cena? Može se naći u bio radnjama i većim marketima, a cena je pristupačna. Ostali delovi ove biljke, čiji je latinski naziv Capparis spinosa, koriste se za proizvodnju kozmetike i lekova. Neko ove pupoljke kapra još zove mediteranske kapare.

Kapar biljka

Kapar je višegodišnja biljka, koja raste divlje, a može i da se uzgaja. Uspeva i u Mediteranu. Raste kao razgranat žbun. Listovi su okruglasti, mesnati i sjajni. Životinje vole da ih brste. Kapar biljka voli osunčana mesta. Cvetovi su prilično veliki sa 4 latice i 4 lapa. Boja cvetova varira od belo do ružičaste i ljubičaste. Kapar može da se uzgaja i glavne proizvodne površine se nalaze u Maroku, Turskoj i Italiji.

Kapar začin u kuhinji

Usoljen kapar u turšiji se prodaje. To su ustvari pupoljci kapra, a zovu se jednostavno kapar. Vrlo je čest začin u mediteranskoj kuhinji. Pupoljci kapra su iste boje kao zelene masline, a veličine zrna kukuruza. Vrlo često se kapare koriste u italijanskoj kuhinji, grčkoj i kiparskoj. Stavlja se ovaj začin u salate, paste, sosove. Kapar je poznat kao jedan od sastojaka tartar sosa. Često se kapar začin kombinuje sa lososom.

Kapar kao lek

Biljka kapar ima i lekovita svojstva. Koren i kora ove biljke predstavljaju analgetik, diuretik, tonik, sredstvo za čišćenje… Unutrašnja upotreba se koristi kod proliva, reumatizma i gihta. Spoljna upotreba uključuje lečenje kožnih oboljenja, slabosti kapilara i blagih modrica. Kora se bere na jesen i suši, a ukus je gorak. Uzimanje pre jela otvara apetit. Cvetni pupoljci kapra su laksativ. Njihova unutrašnja upotreba je za lečenje kašlja, a spoljna za lečenje očnih infekcija.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!