Zvezdasti anis začin upotreba lekovita svojstva cena i gde kupiti

Zvezdasti anis je začin čija je upotreba ponajviše u azijskoj kuhinji, ali njegova aroma i lekovitost su zaslužni što je u upotrebi danas širom sveta. Botanički naziv je Illicium verum. Ovaj začin prepoznatljiv po svom obliku zvezde, nezamenjiv je sastojak nekih jela, ali ima i zdravstvene prednosti gde čini čuda, o čemu ćemo govoriti. Saznajte i gde kupiti zvezdasti anis i koja je cena.

Karakteristike

Zvezdasti anis ima osam kraka, a svaki krak u sebi sadrži seme, koje je veličine zrna graška. Ovaj začin raste na zimzelenoj biljci, odnosno drvetu, koje je poreklom iz Kine i Vijetnama. Uzgaja se u nekim zemljama, kao što su Koreja, Laos, Tajvan, Japan, Indija i Filipini. Najbolje uspeva u tropskim ili suptropskim krajevima. Ne podnosi temperature ispod 15 stepeni. Može da se uzgaja iz semena i reznica u saksiji, pa da se tokom zime prenosi u zatvoreno.

Sličnosti i razlike

Zvezdasti anis je ukusa sličnog kao i obični anis, ali to su dve različite biljke iz različitih porodica. Sličnost je što oba začina sadrže ulje anetol, a u ostalom se razikuju. Dok se običan anis više koristi u zapadnoj kuhinji, naročito grčkoj i francuskoj, zvezdasti je zastupljen mnogo u azijskoj kuhinji.

Zvezdasti anis u kuhinji

Začin zvezdasti anis se uglavnom koristi u kulinarske svrhe i to u kineskoj, indijskoj, malezijskoj i indonežanskoj kuhinji. Ovaj začin se često dodaje u bezalkoholna i alkoholna pića. Na primer, čaj, liker, kompot i sl. Prah zvezdastog anisa se koristi i u začinskim mešavinama.

Zvezdasti anis kao lek

Zvezdasti anis raspolaže, za čovekovo telo, korisnim antioksidantima. To su esencijalno ulje linalool i vitamin C.
Ovaj začin poseduje antibakterijske i antigljivične sastojke, posebno protiv gljivice Candida albicans. Naučnici iz Tajvana su otkrili 4 antimikroba u zvezdasom anisu, koji deluju na 70 bakterija koje postaju otporne na antibiotike.
Uspešno se bori i protiv gripa, prehlade, bolova u grlu zahvaljujući prisustvu šikimske kiseline. Ova kiselina u sadejstvu sa biljnim antioksidantom, koji se zove kvercetin, jača funkciju imunog sistema. To pomaže u zaštiti od virusnih oboljenja. Piti čaj od zvezdastog anisa 3 puta na dan, može značiti mnogo za ublažavanje kašlja i otklanjanje bola u grlu.
Što se tiče varenja, zvezdasti anis može pomoći kod gasova, grčeva, nadimanja i zatvora.
Tradicionalna upotreba i neki dokazi ukazuju da zvezdasti anis ima blage sedativne osobine, što može biti od koristi za nesanicu i smirivanje živaca.
Osim jačanja imuniteta zvezdasti anis može biti koristan u borbi protiv nekih stanja i bolesti uobičajenih za trudnoću. Ipak konsultujte svog lekara oko uzimanja ovog začina u trdnoći.
Dojilje treba da uzimaju ovaj začin u jelima, zato što on povećava produkciju mleka.
Anetol koji se nalazi u zvezdastom anisu ima estrogeno dejstvo, pa može da reguliše hormonsku funkciju kod žena.
U tradicionalnoj kineskoj medicini zvezdasti anis se koristi protiv nadimanja, reumatizma i za povećanje libida. U medicinske svrhe se najviše koristi čaj ili eterična ulja.

Prodaja i cena

Zvezdasti anis se može kupiti i kod nas. Naći ćete ga u snabdevenijim prodavnicama zdrave hrane. Cena za 50 g je od 50-240 dinara. Može se naći zvezdasti anis u prahu ili u zvezdama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!