Pivo od đumbira kako se pravi recept

đumbirPivo od đumbira je gazirani zaslađeni napitak sa ili bez alkohola. Đumbir je dobro znan začin, koji se upotrebljava na istoku uglavnom za začinjavanje jela, dok se na zapadu koristi više za začinjavanje pića. Na zapadu se između ostalog pravi industrijsko komercijalno pivo od đumbira, koje je dostupno u limenkama i flašama, ali postoji recept kako se pravi pivo od đumbira kod kuće. Prvo pivo od đumbira je proizvedeno u Velikoj Britaniji 1801. godine, a danas se prodaje širom sveta. Za pravljenje đumbir piva koristi se vrsta bakterije Lactobacillus hilgardii u simbiozi sa kvascem (ima je i u vinu) radi fermentacije. To je nešto slično kao kefirna zrnca. Još se od sastojaka koriste voda, šećer i đumbir. Pivo od đumbira je blago ljuto, ali osvežava i odlično gasi žeđ.

Kako napraviti domaće pivo od đumbira kod kuće

Za ovaj recept potrebna je pet flaša od 2 l. Sipajte šoljicu šećera uz pomoć levka. Zatim se dodaje četvrtina male kašike suvog pekarskog kvasca. Dodati 2 kašike oljuštenog rendanog korena đumbira. Sipati i ceđeni sok od jednog limuna ili limete. Sipati najviše 1,5 l vode, da ostane prostora do vrha flaše. Začepiti flašu. Mućkati neko vreme da bi se šećer rastopio i sastojci rasporedili i sjedinili. Začepljena flaša treba biti na toplom od 24 do 48 sati, a ne u frižideru. Fermentacija izaziva gasove, pa bi predugo ostavljena flaša mogla da pukne. Neki izvori kažu da je gotovo kada je flaša toliko tvrda, da se više ne može udubiti pod pritiskom. Kada je gotovo, flašu prebaciti u frižider radi hlađenja. Tako se zaustavlja fermentacija, a kad se rashladi, polako otvoriti flašu zbog pritiska i procediti. Ovako napravljeno domaće pivo od đumbira može se čuvati u frižideru jedan mesec.
Treba još jednom napomenuti da se ne koristi staklena flaša i da se flaša ne otvara dok se piće dobro ne rashladi u frižideru.

Za šta je dobro pivo od đumbira

U ovom napitku možda ima malo alkohola, ali je ta količina zanemarljiva. Pivo od đumbira može biti korisno protiv mučnine, deluje povoljno na organe za varenje, otvara apetit, osvežava tokom leta i gasi žeđ. Đumbir inače stimuliše cirkulaciju, deluje protiv lošeg holesterola, može smanjiti bol i upalne procese, koristi se stoga i kod respiratornih infekcija i kašlja.

Pogledajte još kako se pravi čaj od đumbira

pivo od djumbira

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!