Suve šljive za probavu i mršavljenje kao lek kalorije

suva šljivaSuve šljive za probavu su baš korisne. Postoji i dijeta sa suvim šljivama, pa ih preporučuju za mršavljenje. Prodaju se kao suve šljive bez koštice, gde je cena nešto veća, a naravno imamo i sa košticom. Ulaze u sastav takozvanih digestiv proizvoda, kao što su neke vrste musli, kaše, keks i sl. Suve šljive kalorije imaju, ali deluju povoljno na mršavljenje, jer podstiču redovno pražnjenje creva. Poznate su tako suve šljive kao lek protiv zatvora, ali ipak treba biti umeren u konzumiranju, da ne bi došlo do kontraefekta. Naša zemlja je jedan od vodećih proizvođača i izvoznika šljive. Čini se nekako da je ovaj proizvod, mnogo više cenjen u inostranstvu, nego kod nas.

Suve šljive upotreba

Suve šljive se jedu same ili se koriste za pripremu slatkih i slanih jela. Veoma često se kod nas kombinuju suve šljive sa orasima i medom. Kompot od suvih šljiva je sjajan desert. Neki kod nas prave baklavu, ali i sarmu sa suvim šljivama. Može se stavljati u slatka peciva i kolače.

Suve šljive kao lek

Suve šljive predstavljaju lek protiv opstipacije. Imaju blaga laksativna svojstva. Sadrže dijetetska vlakna, vitamine, minerale, sorbitol i fenolna jedinjenja. Veoma su dobar antioksidant. Smatra se da konzumiranje 100 grama suvih šljiva na dan, može doprineti normalnom funkcionisanju creva, kod većine ljudske populacije.

Suve šljive nedostaci

Suve šljive sadrže dosta šećera. Imaju oko 270 kcal na 100 grama. Ono što je iznenadilo mnoge su količine akrilamida u suvim šljivama. Pošto je on toksičan, a možda i kancerogen, ne preporučuje se konzumiranje suvih šljiva u većim količinama. Iznenađujuće je to što se akrilamid formira pri termičkoj obradi preko 100 stepeni, a suve šljive se suše na znatno nižim temperaturama i ipak ga ima. Akrilamid sadrže kafa, čips, pomfrit, crne masline i suve kruške. Nema ga u kuvanim jelima.

suve sljive

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!