Japanska umeboši (umeboshi) šljiva

umeboshiUmeboshi šljive ili japanska šljiva je poznata po svojoj lekovitosti. Neki kažu da je ustvari reč o kajsiji, ali bez obzira na to, ovo voće pripremljeno na poseban način je veoma zdravo i koristili su ga još samuraji. Za pripremu umeboši šljiva koristi se morska so i listovi biljke shiso*. Umeboshi šljive se kisele kao turšija i fermentišu, pa ne čudi što su kiselog i slanog ukusa. Međutim i pored toga imaju alkalizujuće dejstvo na organizam. U Japanu su omiljene, a i kod nas se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Umeboshi šljive lekovitost i nutritivna vrednost

Danas se mnogi hrane brzo, s nogu, jednolično, jednom rečju neuravnoteženo. Kao posledica javlja se preterana kiselost u organizmu, što je mogući uzrok za razvoj bolesti. Ako se povremeno koriste umeboshi šljive, moguće je uticati na ph vrednost. Preventivno je, dakle, dobra protiv mnogih bolesti, posebno prehlade i infekcija. Jača imunitet i daje energiju. Čiste krv i jetru. Korisne su za želudac i sam proces varenja. Dobre su kod mnogih stanja kada se ne osećamo baš najbolje. To su mamurluk, mučnina, proliv, povraćanje, umor i iscrpljenost. Deluju kao prirodni antibiotik. Mogu biti od pomoći onim osobama koje imaju mučninu kad putuju. Umebohi šljive za mučninu u trudnoći mogu da se koriste i tako ublaže mučninu svojstvenu trudnicama. Bogate su mineralima, posebno gvožđem, kalcijumom, kalijumom i fosforom. Raspolažu i vitaminima b kompleksa. Sadrže dosta limunske kiseline.

Kako se koriste i jedu umeboshi šljive upotreba

Umeboši šljiva se koristi na različite načine u hrani, ali najčešće se isecka i ubaci u jelo. Posebno se dobro kombinuje sa žitaricama i mahunarkama. Idealna je kao začin za pirinač. Umeboši ima košticu koja se odstrani, a neki je iskoriste za kuvanje u supi. Ni šiso listovi se ne bacaju, nego su jestivi. Lepa crvenkasta boja umeboshi šljiva još više privlači pažnju.

*Shiso (šiso) je aromatična začinska biljka, slična nani, koja se u Japanu koristi za začinjavanje salata ili variva i za pripremu umeboši šljiva.

umeboši

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!