Ivanjsko cveće kao lek i čaj za štitnu žlezdu

brocacIvanjsko cveće je zeljasta trajnica, koja se koristi kao narodi lek za kožna oboljenja, jetru, bubrege, vodenu bolest i bolesti disajnih organa. U upotrebi je kao čaj za štitnu žlezdu. Ivanjsko cveće ima sedativno dejstvo pa se koristi i kod nervnih oboljenja. Biljka naraste do 1 m. Kod nas je još nazivaju broćac ili broćika. Latinski naziv je Galium verum. Stabljika je četvrtasta, obično obrasla dlačicama. Listovi su izduženi i šiljati. Ivanjsko cveće cveta tokom leta. Cvetovi su žuti i mirisni. Formiraju guste cvasti. Lekovit je i seče se gornji deo biljke u cvatu, od jula do septembra. Rasprostranjena je biljka u velikom delu Evrope, Azije, Severne Amerike i Afrike, čak i na Novom Zelandu. Negde na nju gladaju kao na korov.

Ivanjsko cveće lekovitost

Upotrebljava se u narodnoj medicini kao lek za umirenje, u slučaju uznemirenosti, histerije i epilepsije. Koriste je i kod kožnih oboljenja (psorijaze, lišajeva, akni i ekcema). Odličan je diuretik i upotrebljava se protiv spazma. Najviše je upotrebljavaju u vidu čaja za regulaciju rada štitne žlezde. U literaturi se ponegde spominje i moćno dejstvo ove biljke na kancer i druga oboljenja creva i bešike. Koristi se i za anemiju.
Ivanjsko cveće se koristi i u kombinaciji sa drugim biljkama. Odličan je čaj i tinktura hajdučke trave i ivanjskog cveća za jačanje krvi i čišćenje jetre, katar creva, zapaljenske procese na koži.
Meša se ivanjsko cveće i zlatnica Solidago virgo-aurea u istom odnosu i priprema se čaj za urogenitalni trakt.
Mešavina ivanjskog cveća i nevena je odlična protiv psorijaze.
U narodnoj medicini ivanjsko cveće se ceni i kod obilnog menstrualnog krvarenja ili krvarenja hemoroida, a pri tom se kombinuje sa biljkom rusomačom ili hajdučkom travom.

Za šta se još koristi ivanjsko cveće

Ivanjsko cveće se koristi za bojenje sira i koagulaciju mleka. U prošlosti se ova biljka sušila i koristila za punjenje dušeka. Srbi na Ivanjdan prave venac od ove biljke i stavljaju ga na ulaz svoje kuće. Ubraja se i u medonosne biljke.

Čaj od ivanjskog cveća za štitnu žlezdu

Jedna supena kašika herbe od ivanjskog cveća (Galii veri herba) se prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopi se i ostavi da stoji 20 minuta. Procedi se i pije, nezaslađen, još topao čaj. Može se piti do 3 šolje na dan, svaki put pre jela. Kada se čaj koristi za štitnu žlezdu, može se samo ispirati grlo grgoljenjem, a može se i piti čaj. Mnogi korisnici kažu da su uočili pozitivne efekte na normalizovanje rada štitne žlezde.

ivansko cvece

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!