Kako ukloniti tamne fleke na licu od sunca i bubuljica

za fleke na licuFleke na licu čine naš ten neujednačenim i drugačijim od drugih, a to se odražava na samopouzdanje. Zato se traže rešenja kako ih ukloniti. Tamne fleke na licu mogu nastati od sunca, bubuljica, ujeda insekata ili hormonskih promena. Nisu svi ljudi isti, kod nekog se ovo manifestuje, a kod nekog ne. Javljaju se ove tamne fleke na telu isto, posebno na rukama. Stručno se ovo naziva hiperpigmentacija. Ona nastaje zbog prevelike produkcije melanina, a to je pigment koji je zastupljen u našoj koži. Smatra se da su staračke pege nastale od preteranog izlaganja suncu i to posebno se nalaze na onim delovima koji su više izloženi kao lice, ruke, naročito dlanovi. Tokom trudnoće, zbog hormonskih promena, mogu se javiti tamne fleke. Isto tako mogu nastati zbog hormonskih promena, kada se uzimaju pilule za kontracepciju. Fleke se mogu pojaviti, jer zarasta neka povreda, kao što recimo imamo fleke kao ožiljke od akni. Fleke na licu i telu mogu biti rezultat drugih ožiljaka, strija, mladeža, pa i opasne kao rak kože. Ali tu već nije reč o hiperpigmentaciji. Treba znati kad se obratiti dermatologu. Ako fleke rastu, menjaju boju, svrbe ili ide krv ili ako ih samo imate, ali vas brinu. Tada treba potražiti mišljenje lekara.

Krema za tamne fleke na licu

Postoje brojne kreme raznih proizvođača koje se nanose da bi se neutralisale tamne fleke. Ovi preparati mogu da sadrže hidrohinon, koji je dozvoljen samo u malim koncentracijama, jer može da iritira kožu. Proizvodi na bazi retinola, odnosno sastojci iz vitamina A, smatraju se isto efikasnim. Tako da se derivati retinske kiseline upotrebljavaju kod hiperpigmentacije. Ali ni ovo nije rešenje za osetljivu kožu. Jasno je i to da ništa neće doći brzo, već će za rezultate biti potrebno i više meseci upotrebe.

Laserski tretmani

Laserski tretmani na tamne fleke po koži su mnogo agresivnija i brža metoda. Usmerava se svetlosni snop, sagoreva se i otklanja tamniji sloj kože. To je ukratko opis ove metode. Posatoje različiti tipovi laserskog tretmana, kao i rizici. Moguće su modrice, crvenilo, ožiljci, otoci, infekcija. Dosta zavisi i od stručnosti i iskustva dermatologa koji vam radi treman.

Piling kože

Piling se radi da bi se uklonile mrtve ćelije sa kože, odnosno odumrli površinski sloj, a da bi se oslobodio i otkrio novi sloj, koji je zdrav i ravnomerno toniran. I ovde postoje rizici od iritacije kože.

Prirodni tretman za uklanjanje tamnih fleka

Mogu se koristiti i prirodni poizvodi, kojima tretiramo fleke na licu. Jedna od najpoznatijih je limun, kao i drugi proizvodi koji sadrže vitamin C i kiseli su. Pominju se još i ekstrakt nara, jojoba ulje, beta karoten i dr. Sigurniji su, jer su sasvim prirodni i manja je mogućnost iritacije kože, ali potrebni su redovni i dugoročni tretmani za postizanje uspeha.

Preventiva

Na fleke na licu, gledamo kao oštećenja kože. Lice je sigurno mesto gde su nam fleke najmanje potrebene, iako nigde nisu dobrodošle. Zato je neophodno izbegavati oštećenja kože, što je apsolutno najbolje rešenje. Stoga je zaštita lica od sunca pripritet, uključujući šešire i kape, te kozmetiku sa odgovarajućim faktorom, a prilagođenu licu. Izlaganje lica suncu, kada je ono najjače, treba svesti na minimum.

tamne fleke

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!