Čaj od sene protiv zatvora stolice

SenaČaj od sene se uspešno primenjuje u slučaju kada neko ima zatvor stolice. Sena je laksativ koji pomaže kod hroničnog zatvora. Sem toga koristi se ovaj čaj i za čišćenje pred neke medicinske preglede, kada je to neophodno. Još se ovaj čaj upotrebljava u okviru čajnih mešavina za mršavljenje. Obzirom na namenu čaj je potrebno striktno primenjivati prema uputsvu, zato da se ne bi izazvali neželjeni efekti. Latinski nazivi za ovu biljku su Senna Cassia i Senna Angustifolia
.
Glavne karakteristike čaja od sene

Sena je biljka koja ne raste u našim krajevima. Ne uspeva na temperaturama ispod 10 stepeni. Biljka dolazi iz Azije. Kao droga se upotrebljavaju osušeni listovi sene. Jasno je da se ovaj čaj ne upotrebljava tek tako, već samo kad je to zaista neophodno. Ne treba ga upotrebljavati redovno, jer se može stvoriti navika. Mešanjem sene sa drugim čajevima ublažava se laksativno dejstvo. Naučno je dokazano da sena efikasno deluje kod zatvora. Ponekad se desi da je upotreba sene zaista neophodna. Čaj se primenjuje jedan ili nekoliko dana, ali svakako ne dugotrajno, jer se tako smanjuje efikasnost i stvara se navika. Upotrebom ovog čaja mogu da se jave grčevi. Čaj od sene ne treba da piju trudnice, dojilje, deca do 12 godina i svi oni koji imaju oboljenja žaludca i creva.

Zatvor stolice

Zatvor stolice je u medicinskoj terminologiji poznat kao konstipacija, a neko kaže i opstipacija. Na zatvor stolice utiče lenjost, odnosno slaba pokretljivost creva i tvrda stolica, tako da prežnjenje creva nije redovno. Ljudi koji imaju konstipaciju osećaju da se creva ne prazne dovoljno. Razlozi zbog kojih se javlja zatvor stolice su brojni. Moguće je da je to zbog ishrane, uzimanja malo tečnosti ili zbog nedovoljnog kretanja. Opstipacija hoće da se javi i kao kontraindikacija uzimanja pojedinih lekova. Statistički gledano, starije osobe imaju više problema sa konstipacijom. U slučaju zatvora, kao prvo se savetuje promena načina ishrane, pa tek ako to ne da rezultate, primena čaja od sene ili nekog drugog laksativa. Potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima. Što više žitarica od celog zrna, voća i povrća, posebno šljive, kruške, smokve, paprika i drugo.

Čaj od sene priprema

U toploj vodi

Jednu malu kašiku čaja preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti 20 minuta, pa procediti. Piti gutljaj po gutljaj, jednu šolju na dan.

U hladnoj vodi

Jednu malu kašiku čaja sipati u 2 dl hladne vode i ostaviti da stoji 8 sati. Čaj se potom procedi i pije jedna šolja dnevno.

caj od sene

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!