Evo zašto je šljiva voće broj 1 za one ljude koji pate od

Šljiva je kod nas omiljena sirovina za pravljenje zimnice, a isto tako i za pečenje rakije, kao i za sušenje. Da li smo zaboravili da je ovo voće ukusno i zdravo jesti u svežem stanju. Koristite sveže šljive tokom leta kada je sezona, a kasnije možete suve. Redovno konzumiranje šljiva ima značajne prednosti za zdravlje i pozitivan uticaj na probavu, kosti, dijabetes, holesterol, pritisak i zdravlje srca.

Zašto treba konzumirati sveže šljive?

Tokom leta u periodu od 2 meseca svakodnevno uzimajte nekoliko šljiva. Šljiva obiluje vlaknima i to je relativno niskokalorično voće. One su hranjive, ali ne goje. Jedna sveža šljiva sadrži 30 kalorija i uzimanje 5 šljiva dnevno ne predstavlja problem. Suve šljive su ipak duplo kaloričnije. Šljiva sadrži značajne antioksidanse, pa se u tom smislu poredi sa borovnicama. Naime, jedna šljiva sadrži količinu antioksidanata, kao šaka borovnica. Posebno su šljive bogate polifenolnim antioksidantima, koji ispoljavaju pozitivno dejstvo na zdravlje kostiju, te smanjuju rizik od srčanih oboljena i dijabetesa. Odnos vitamina i minerala u šljivama je idealno uravnotežen. Od minerala su šljive bogate kalijumom, magnezijumom, gvožđem i kalcijumom. Od vitamina ima najviše C vitamina, vitamna A, grupe B i K vitamin.

Opstipacija

Šljive odlično deluju na digestivni sistem. Imaju povoljan uticaj na varenje i sprečavaju opstipaciju. Za sve one koji pate od zatvora i tvrde stolice, šljiva je izbor broj 1. Pokazalo se da su šljive efikasnije u lečenju zatvora od mnogih drugih laksativa. Za to su zaslužna vlakna iz šljiva i drugi korisni sastojci. Rastvorljiva vlakna kojih ima u šljivama, za sebe vežu masnoću, šećere, toksine i štetne materije, te pomažu njihovo izbacibanje iz organizma. Šljiva reguliše redovno pražnjenje creva, pa se prema tome smatra kao korisno sredstvo i protiv raka debelog creva.

Zdravlje kostiju

Neka istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem šljiva može povećati gustina kostiju. Tako da se smanjuje rizik od osteoporoze. Ne samo da šljive sprečavaju gubitak koštane mase, nego imaju potencijal da preokrenu tok gubitka, koji se već dogodio. Smatra se da antioksidansi u šljivama deluju protiv slobodnih radikala i štite ćelije od oštećenja, a imaju i protivupalna dejstva, te da to igra važnu ulogu za zdravlje kostiju. U tom pogledu mogu se savetovati šljive, posebno ženama koje su u postmenopauzi.

Zdravlje srca

Glavni faktori rizika za razvoj srčanih oboljenja su povišen holesterol i pritisak. Smatra se da vlakna iz šljiva, kao i antioksidansi doprinose regulisanju holesterola, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Kalijum koji je prisutan u šljivama, pozitivno deluje na krvni pritisak, a samim tim i na zdravlje srca. Rađeno je više studija, koje su pokazale smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska kod osoba koje redono uzimaju šljive.

Regulisanje šećera u krvi

Šljive imaju nizak glikemijski indeks. Uprkos tome što sadrže ugljene hidrate, izgleda da šljive ne izazivaju značajan porast šećera u krvi, kada se pojedu. Šljive imaju potencijal da povećaju neke hormone u krvi, koji imaju ulogu u regulisanju šećera. S druge strane i vlakna iz šljiva mogu biti delimično zaslužna, jer ona regulišu brzinu kojom telo usvaja ugljene hidrate posle obroka. I zbog toga se šećer u krvi postepeno povećava, a ne naglo, nakon što pojedemo šljive. Veruje se da je konzumiranje šljiva povezano sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!