Zdrav doručak za decu ideje i recepti

dorucakZdrav doručak je najvažniji obrok, posebno za našu decu. Ujutro su svi u nekoj žurbi, deca idu u školu, odrasli na posao, ali doručak ne treba preskakati. Bolje je dobro jesti ujutro kad je metabolizam brži, nego izladniti, pa nadoknaditi to u večernjim satima, kad je metabolizam usporen. Dakle preskakanje doručka, može biti okidač za prejedanje tokom ostatka dana. Potrebne su dobre ideje za zdrav doručak, a recepti takvi, da se brzo pravi. Poželjno je imati pet obroka na dan, tri glavna jela i dve užine, ali doručak se ipak smatra najznačajnijim. Osim već tradicionalnog doručka, kao što su jaja ili namazan tost, postoje i druge mogućnosti. Dručak za decu treba biti tako dobar da ga deca pojedu, a deca vole promene, nikako često da bude isto.

Kako bi doručak mogao izgledati

Zdrav doručak treba da sadrži ugljene hidrate, proteine i masti, ali onako izbalansirano. Doručak treba imati dovoljno energije, da pokrene tek probuđeni organizam. Zdrav doručak za decu treba biti i dovoljno kaloričan. Evo nekoliko ideja, koje bi namirnice bile zdrave za doručak. Žitarice kao što su proso, ovas i ječam su poželjne. Mogu se koristiti kao celo zrno ili u vidu pahuljica, kaša. Ovome se može dodati suvo voće, kao recimo suve šljive, smokve, kajsije, banana itd. Zatim sa žitaricama se mogu kombinovati lepo i orašasti plodovi, koji sadrže zdrave masnoće. Kombinovanje nekad jogurta, a nekad ceđenog voćnog soka sa ovim namirnicama, može biti produktivno.
Iako ujutro svi negde žurimo, ne treba izbegavati doručak ili doručkovati u pokretu. Potrebno je bar 10 minuta mira za vaš prvi obrok.

Recepti za zdrav doručak

1. Integralna kifla namazana sa kikiriki puterom, susamovim tanom, namazom od maslina ili avokada zaista može biti nešto novo za doručak za vaše dete.

2. Napravite sami mešavinu ovsenih pahuljica, sa nekoliko suvih šljiva i malo seckanih oraha, pa prelijte ne mnogo masnim jogurtom. Ovo je baš ukusno

3. Skuvati oljušteno proso i za vrlo kratko vreme dobili ste, lagan za stomak, a istovremeno hranjiv doručak, koji ćete upotpuniti sa jogurtom.

zitarice za dorucak

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!