Pečene šljive u rerni i kako osušiti šljive

Ako su šljive dobro rodile, krajem leta ih ima u izobilju. Cena je obično vrlo pristupačna i onda od njih pravimo razne specijalitete. Pečene šljive su manje poznat recept nego pekmez, slatko ili kompot, ali isto veoma ukusan. A to nije sve kada su u pitanju šljive u rerni, budući da na taj način možemo i osušiti šljive.

Pečene šljive

Pečene šljive su zdrav i ukusan desert. Nešto između svežih šljiva i pekmeza. Dodavanje zaslađivača nije ni potrebno, ako su šljive dovoljno zrele i slatke. Ako to nije slučaj opredelite se za smeđi šećer ili med. Rernu treba zagrejati na 180 stepeni. Birajte zrele i neoštećene plodove. Šljive se operu, prepolove i izvade im se koštice. Na pleh postavite papir za pečenje. Ove polutke šljiva složite na pleh i pospite ih cimetom. Ako dodajete šećer, prvo izmešajte šećer i cimet pa pospite. Ako ste se odlčili da zasladite medom, on se dodaje tek posle, kad se šljive ohlade. Staviti šljive u rernu oko 30 minuta. Taman će lepo da omekšaju i da upiju cimet. Ako ste dodali i šećer, on će se rastopiti za to vreme. Kad izvadite iz rerne, treba ostaviti da se potpuno ohlade. Osim šljiva u posudu prebacite i sok koji se iscedio iz njih. Možete ih dodatno rashladiti i u frižideru. Predlažemo da probate ovaj jednostavan recept, jer ćete se oduševiti koliko su odlične pečene šljive u rerni.

Sastojci

1 kg zrelih šljiva
100 g smeđeg šećera ili meda
1 mala kašika cimeta

Sušenje šljiva u rerni

Suve šljive su korisna namirnica, koja se može jesti na mnogo načina. Dodaju se kolačima, od njih se pravi kompot, mogu se jesti sa žitaricama za doručak i sl. Suve šljive su hranjive i odlične za digestivno zdravlje. Kad uporedite cenu svežih i suvih šljiva, a onda uzmete u obzir vaš rad i troškove struje, doći ćete do zaključka da li vam se isplati sušenje šljiva u rerni. Šljive se mogu sušiti na više načina, a najpraktičniji je ovaj. Izaberite zdrave plodove, koji nisu oštećeni i sasvim su zreli. Odstranite peteljke i operite svaku šljivu. Prepolovite svaku šljivu i odstranite koštice. Mogu se sušiti i celi plodovi, ali će onda sušenje duže da potraje. Šljive se suše dugo, a na niskoj temperaturi. Zagrejati rernu na 50 stepeni. Ako rerna ima ventilator uključite ga radi ravnomernog strujanja vazduha, a onda i boljeg sušenja. Povremeno otvarati rernu da izađe para. Sušenje može da traje 15 sati. Pred sam kraj sušenja povećajte temperaturu na 100 stepeni. To bi ukratko bio odgovor na pitanje kako osušiti šljive u rerni.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!