Crvena detelina kao lek i čaj za menopauzu

crvena detelinaCrvena detelina je višegodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja i u našim krajevima. U narodnoj medicini se koristi  kao lek čaj za menopauzu ili sirup. Postoje tablete i kapsule sa crvenom detelinom. Latinski naziv je Trifolium pratense. Biljka naraste 20 cm i više. Cvetovi su tamno ružičasti, a listovi su zeleni, grupisani po tri.

Za šta se koristi crvena detelina

Crvena detelina se uzgaja u svetu kao stočna hrana i za popravljanje plodnosti zemljišta (azotifikaciju). Postoje sorte koje su zanimljive poljoprivredi. Sem toga crvena detelina se koristi za pripremu čaja. U tradicionalnoj medicini nekih zemalja se primenjuje za različite zdravstvene tegobe. Kao lekoviti deo biljke koristi se isključivo cvet crvene deteline.

Medicinska upotreba crvene deteline

U indijskoj tradicionalnoj medicini koristi se crvena detelina kao lek za iskašljavanje, protiv spazma, kao sedativ. U alternativnoj medicini promoviše se kao lek za kašalj, poremećaj limfnog sistema i protiv raka. Međutim, za to nema dovoljno dokaza. U našoj narodnoj medicini crvena detelina je naročito poznata kao lek za tegobe u menopauzi. Veruje se da ulogu imaju zastupljeni sastojci izoflavoni koji deluju kao estrogeni. Estrogeni su ženski hormoni, koji imaju značaj za svaku ženu. Ako postoji hormonski poremećaj, koji je čest u periodu menopauze onda dolazi do tegoba, odnosno to su već dobro poznati simptomi menopauze. Osim toga čaj od crvene deteline može biti koristan i kod menstrualnih tegoba, kada se obično kombinuje sa drugim biljkama sličnog dejstva. U određenim količinama je bezbedna upotreba crvene deteline, a u većim može doći do alergijskih reakcija, osipa, glavobolje, mučnine i sl. Zato se treba pridržavati uputsva o upotrebi. Zbog prisustva derivata kumarina, poseban oprez treba biti kod pacijenata sa poremećajem koagulacije krvi, jer može umanjiti sposobnost zgrušavanja. S druge strane može biti efikasna protiv tromboze.

Kako se pravi čaj od crvene deteline

Jedna šolja cvetova crvene deteline se prelije sa 1 l ključale vode (koju treba delimično prohladiti) i ostavi se preko noći. Ujutro procediti i piti do 3 šolje na dan. Koristi se i mašavina ovog čaja sa žalfijom, nanom i drugim biljkama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!