Psilijum (psyllium) prah ljuspice vlakna iskustva cena

psylliumPsilijum je biljka poznata još kao indijska bokvica ili trputac. Spada u najbolje namirnice za redovno pražnjenje creva, odnosno protiv zatvora, jer sadrži odgovarajuća vlakna. Zdrava hrana je mesto gde možemo kupiti psilijum prah, ljuspice, semenke, kapsule. Engleski naziv je Psyllium, a latinski Plantago ovata. Slične i efikasne su Plantago psyllium i Plantago indica iz istog roda. Rod plantago ima preko 200 vrsta. Iskustva korisnika su uglavnom dobra, a neki su čak oduševljeni. Ima da se nađe u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, a cena je relativno pristupačna.

Psilijum biljka

Psilijum ili indijska bokvica je jednogodišnja biljka razgranate stabljike i uskih listova. Na vrhu stabljike se nalaze sitni cvetići skupljeni u cvasti. Biljka sadrži vlakna, nezasićene masne kiseline, lipide i dosta sluzi.
Korisni sastojci se nalaze u opni semena psilijuma. Ova biljka se uzgaja u nekim zemljama Evrope, Azije, a najviše u Indiji. Veoma je zastupljena biljka u farmaceutskoj industriji.

Psilijum kao lek

Psilijum se najčešće koristi, jer sprečava opstipaciju. Dijetetska vlakna se ne apsorbuju u tankom crevu. Psilujum sluz upija viškove vode i stimuliše redovno pražnjenje creva. Na psilijum gladamo kao na laksativ, ali ipak primerenije je na njega gledati kao na dijetetska vlakna, koja su od pomoći u smanjenju simptoma, kako zatvora, tako i blage dijareje. Laksativna svojstva se pripisuju vlaknima, koja usvajaju tečnost, a potom i omekšavaju stolicu. Veći deo trputca se uopšte ne apsorbuje, nego se stvara želatinasta masa, koja čisti zidove creva i pražnjenjem creva izlazi napolje.Psilijum je jedan od retkih laksativa koji ne uzrokuje nadimanje. Ne deluje agresivno na creva, već naprotiv, blago. Izgleda da je sa psilijumom pražnjenje creva idealno, a tvrdoća stolice baš onakva kakva treba.
Neredovno pražnjenje creva je u vezi sa nepravilnom ishranom i nedovoljnom pokretljivošću, a to je svojstveno današnjem savremenom čoveku. Ovakve okolnosti su razlog za brigu, jer promovišu debljanje i veću verovatnoću za razvoj bolesti. Tu indijska bokvica može pomoći.  Osim što deluje prilično efikasno protiv opstipacije, neke studije su pokazale da psyllium deluje na redukovanje holesterola. Indirektno se umanjuje rizik od infarkta srca, kao i od raka debelog creva. Veruje se da je koristan za hemoroide, čir, dijabetes, proliv, konstipaciju, smanjenje telesne težine. Psilijum kao što vidimo ima svoju ulogu kao prirodan lek, a upotrebljava se i kod nekih dijeta za mršavljenje.
Veoma je bitno da se uz psilijum uzima dosta tečnosti, da ne bi bilo neprijatnosti. Negde se čak pominje gušenje u grlu, ako se uzima bez tečnosti. Zabeleženi su retki slučajevi alergijske reakcije. Ne preporučuje se bebama, trudnicama i dojiljama.

Kako se koriste psilijum semenke ljuspice i prah

Pije se razmućen u tečnosti. Uzima se 1-2 puta na dan, pola sata pre jela, tako što se dve kašičice ljuspica, semenki ili praha, razmute u čaši od 2 dl tečnosti. Može da se koristi voda, sok, čaj. Odmah se popije, a do želiranja dolazi u želucu. U toku dana treba piti dosta vode, što će pomoći da još  bolje deluje. Može se u određenoj razmeri dodavati pri pravljenju hleba i peciva.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!