Rujnica gljiva slike i recepti

rujnica slikeRujnica gljiva spada u jesenje gljive, a najčešće je to gljiva oktobra meseca. Ova jestiva gljiva raste prevashodno u četinarskim šumama.  Ima više vrsta rujnica i sve su jestive. Najkvalitetnija je borova rujnica, a najslabijeg kvaliteta smrčeva rujnica. Upravo tu i vole da rastu, podno borova i smreka. Od rujnica recepti su brojni.

Opis i karakteristike

Klobuk ili šešir kod rujnice je narandžast, do crvenkast. Prečnik se kreće od 5 do 15 cm. Prvo je ispupčen, a potom otvoren i kasnije kao levak levkast. Ima vidljive koncentrične krugove tamnije boje. Stručak ili stabljika je valjkasta, bez prstena. Isto je narandžaste boje. Prvo je ispunjen, a kasnije šupalj. Meso je prijatnog mirisa i ukusa, bledo žute ili narandžaste boje. Rujnica raste pojedinačno ili u grupi. Voli kisela i mahovinom obrasla zemljišta, posebno ispod bora ili smrče. Raste širom Evrope, samo ne na krajnjem severu. Rujnica spada u rod Lactarius ili gljive mlečnice. Kada se iseče ili ošteti izlučuje ’’mleko’’, koje je isto narandžaste boje. Rujnica je dobila ime po toj svojoj rujnoj, crvenkastoj boji.

Rujnica recepti i upotreba

Rujnica je kvalitetna jestiva gljiva. Može da se griluje, prži, kuva i peče. Jede se i sirova, te sušena ili se kiseli. Posebni specijaliteti su gulaš od rujnica, salata od rujnica i ajvar od rujnica.

Salata od rujnica

Rujnice su pečurke, koje se mogu konzumirati i u svežem stanju, pa tako pravimo salatu od svežih rujnica. Treba ubrati mlade gljive, iseći stručak na par centimetara od vrha i zajedno sa klobukom, dobro oprati. Zatim iseckati rujnice na tanke rezance. Posoliti i začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem.
Neki ljudi gljive peru, a neki ih čiste (od zemlje i nečistoća) tako što ih četkaju četkom. Možda nije loše primeniti prvo četkanje, pa posle i pranje, naročito ako gljive jedemo sveže.

Ajvar od rujnica

Postrebno nam je tri četvrtine rujnica i jedna četvrtina paprika. Paprike se ispeku i oljušte, a rujnice se čiste i melju. Sve zajedno se izmeša i proprži na ulju uz dodavanje začina po želji. Ostalo je sve slično, jer se ajvar od rujnica potom sipa u vrele tegle i zatvori, te ostavi da se hladi postupno. Može se upotrebiti kao namaz za hleb ili kao prilog uz razna jela.

Lactarius_deliciosus

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!