Japanska mušmula – nešpula voće uzgoj plod razmnožavaje slike

Nešpula ili japanska mušmula je zimzeleno drvo, koje naraste do 9 metara u visinu. Latinski naziv je Eriobotrya japonica. Stablo se odlikuje okruglastom i gustom krunom, a plitkim korenom. Listovi su naizmenični, elipsasti, dužine oko 20 cm. Cvetovi su dvopolni, prečnika oko 1 cm, a prijatnog mirisa. Grupisani su u cvasti. Nešpula plod je okrugao, žut ili narandžast, prečnika od 3 do 6 cm. Plod sadrži 2 do 3 semenke. Sazreva u junu. Plod japanske mušmule po ukusu podseća na mango voće, narandžu i limun. Ukusan je, blago kiseo ili sladak, aromatičan.

Stanište

Što se tiče staništa japanska mušmula je poreklom iz Kine, ali i u Japanu je odomaćena vrsta. Smatra se da se uzgaja već više od 1000 godina. U Evropu je doneta u 19. veku. Može se uzgajati i kod nas. Odgovaraju joj sunčane pozicije i plodno zemljiše. Nešpula voće dobro podnosi sušu, ali je osetljiva na jak mraz, slično kao smokva. Tako da postoji rizik od izmrzavanja preko zime. Starije voćke su otpornije. Raste relativno brzo, a počinje da rađa u petoj godini.

Razmnožavanje

Kad je u pitanju nešpula razmnožavanje može biti  semenom, reznicama, položenicama, a može i da se kalemi na mušmulu, jabuku, krušku ili glog.

Sadnja i gajenje

Jesen je najbolje vreme da se poseje seme japanske mušmule. Najbolje je staviti pesak u saksiju i tu posejati seme nešpule. Čitavu zimu držati saksiju na otvorenom, zbog stratifikacije semena. U proleće treba da počne da klija, a onda se presađuje u saksiju sa humusom gde ima 30 % peska. Pustite biljku da raste do visine oko 20 cm, a potom je presadite iz saksije na željenu poziciju na otvorenom. Sadnja nešpule najbolje bi bilo da se obavi na osunčanoj poziciji, koja je zaštićena od vetra. Ne voli hladne vetrove. Može da izdrži temperature do -10 za mlađa stabla ili -18 za starija. Mlade sadnice su osetljivije i trebalo bi da se zaštite preko zime.

Upotreba

Kad je reč o upotrebi japanske mušmule, reći ćemo kako se jede nešpula i uopšte, kako se koristi. Jestivi su plodovi. Mogu se jesti u svežem stanju , sočni su i osvežavajući kad su zreli. Plod nešpule je pogodan i za industrijsku preradu. Može da se suši, te prerađuje u sokove, sirupe, likere, marmalade. Semenke nešpule su gorke i jestive, ali u malim količinama. Od drveta mogu da se izrađuju predmeti.

Lekovita svojstva

Japanska mušmula je jedan od najpopularnijih lekova za kašalj na Dalekom istoku. Listovi se suše. Deluju kao analgetik, antibakterijski, antivirusno i diuretički. Sa listova treba ukloniti dlačice da ne bi iritirale grlo. Plod podmlađuje, pomaže varenje i dobar je antioksidant.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!