Papaja voće kako se jede i slike sok ekstrakt čaj od lista

papayaPapaja voće raste na drvetu visine do 10 m, koje podseća na palmu. Smatra se da je poreklom iz Meksika, a danas se uzgaja i u drugim tropskim krajevima. Plod je jestiv. Meso papaje je narandžasto, mekano i slatko kada je zrela. I listovi papaje imaju lekovita svojstva, te se koristi ekstrakt lista papaje i čaj od listova papaje.

Kako jesti papaju

Kako se jede papaja i slično voće, je pitanje koje sami sebi postavimo, kada naletimo na ove za nas egzotične voćne vrste u marketima. Ponekad nas odvrati neznanje kako se koristi ili previsoka cena. Ako ipak odlučite da kupite papaju, evo kako je najbolje da je konzumirate.
Najbolje je da papaju ostavite neko vreme u frižideru, da bi se ohladila. Iako se može jesti i sa sobne temperature, ipak je lepša kada se posluži rashlađena. Papaja je mekana kada je zrela i podseća na dinju. Presecite je na pola, a kašikom odstranite crne semenke iz središta. Ove semenke nisu preporučljive za jelo. Isperite hladnom vodom taj središnji deo i postavite ove polovine na tanjir. Sad nakapajte na njih limunov sok, ceđenjem četvrtina limuna. Ovo će još poboljšati ukus papaje. Uzimajte meso papaje koristeći kašiku. Kora se ne jede, jer sadrži štetne sastojke.
Postoje i brojni recepti gde se papaja upotrebljava. Može se koristiti u voćnim salatama, sladoledima, sokovima i drugim receptima. Papaja može da se jede kuvana ili sušena. Suva papaja može biti dobar sastojak za musli doručak.

Sok od papaje

Na jednostavan način napravite sok od papaje. Potrebno nam je meso zrele papaje, voda, med i limunov sok. Sve miksovati u blenderu, sipati u čaše i staviti u frižider da se dobro rashladi. Idealno osveženje za tople dane.

Lekovita svojstva papaje

Papaja je bogata vitaminima A i C, kao i mnogim mineralima. Papaja sadrži likopen i dijetetska vlakna. Nutricionisti je rado preporučuju, ali ukazuju da postoji i genetski modifikovana papaja sa Havaja, koju treba izbegavati. Papaja sadrži enzim papain, koji se koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lekova. Papaja se koristi u svetu kao lek za bolje varenje, kod plikova na koži od opekotina i kod ospica. Nezreli plodovi papaje se smatraju za prirodno kontraceptivno sredstvo, ali mogu izazvati i pobačaj.

Čaj i ekstrakt listova papaje

Čaj od listova papaje i ekstrakt listova papaje prema novijim istraživanjima imaju antikancerogena svojstva. Do skoro su to bila samo verovanja naroda i civilizacija koje su koristile ovo lišće, a sada je to potvrđeno naučnim studijama. Došlo se do toga, da ekstrakt lista papaje nema negativno dejstvo na zdrave ćelije, ali ima na one zahvaćene tumorom. Za bolji učinak se kombinuje terapija, gde se koristi ekstrakt lista papaje i čaj od sušenih listova papaje.

papaja

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!