Marakuja voće (passion fruit) kako se jede uzgoj lekovitost

marakuja passion cvetMarakuja ili voće strasti (passion fruit) je poreklom iz Južne Amerike. Komercijalno se gaji u tropskim i suptropskim područjima širom sveta. Neke sorte su otpornije na mrazeve, te mogu preživeti i u umereno kontinentalinim uslovima. Najpoznatija je svetložuta (Passiflora flavicarpa edulis), koja može narasti velika kao grejp, kao i tamno ljubičasta marakuja (Passiflora edulis), koja je manja od limuna. Ljubičasta je manje kisela i ima lepši miris i ukus. Ljubičasta marakuja se uzgaja najviše u Indiji i Africi, a žuta marakuja u Ekvadoru, Brazilu i Peruu.

Kako se jede marakuja

Marakuja se jede sveža ili se od nje pravi sok. Ukus je prijatan i kombinacija slatkog i kiselog. Sok od marakuje se dodaje drugim sokovima, da bi poboljšao ukus. Voćka se iseče na pola, a pulpa se pokupi kašikom. Ceo unutrašnji deo, uključujući semenke, je jestiv. Ona se konzumira sveža ili se pravi sok. Kora se odbacuje. Još ne sasvim zreo plod može da sazri na sobnoj temperaturi, a zreo plod se može čuvati nekoliko dana u frižideru. Nezreo plod ima glatku i sjajnu koru, a zreo tamniju, naboranu i meku.
Obično se jede tako sveža ili u vidu soka, ali postoje i brojni drugi načini. Neko će je staviti u voćnu salatu, pitu, kolače ili napraviti žele, sladoled i sl. Poznato je još i ulje od marakuje, kao i alkoholna pića.

Marakuja uzgoj

Neke sorte marakuje mogu uspevati i kod nas. Sadnice marakuje su dostupne i mogu se nabaviti. Biljka ima velike mesnate listove i predivne beloljubičaste cvetove, po kojima je ova vrsta prepoznatljiva. Za uzgoj marakuje neophodno je dosta sunčeve svetlosti i zalevanja. Potrebno je obezbediti konstrukciju od stubova i žice, slično kao za vinovu lozu. Sade se dvogodišnje sadnice. Biljka raste 15-20 cm godišnje. Može se gajiti i kao sobna, saksijska biljka. Deo godine može da provede napolju, a deo unutra. Potreban joj je oslonac u vidu nekog štapa ili pritke.

Nutritivna vrednost i lekovitost

Marakuja je bogat izvor minerala, vitamina, vlakna i antioksidanata. Što se tiče kalorija marakuja sadrži 97 kcal na 100 gr. Vitamin C i vitamin A su posebno zastupljeni. Od minerala najviše su tu kalijum,  gvožđe, bakar, magnezijum i fosfor. Veruje se da je marakuja dobra za snižavanje pritiska, kao podsticaj varenju hrane, protiv holesterola. Smatra se da oblaže i štiti sluzokožu debelog creva od kancerogenih materija.

marakuja voce

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!