Alfa alfa klice u ishrani uzgoj i gde kupiti

Klice u ishrani su odličan hranjivi dodatak u mnogim obrocima. Alfa alfa klice se dobijaju iz semena lucerke, a alfalfa je drugi naziv za ovu biljku. Lucerka je zapravo poznata kao stočna hrana, ali to ne bi trebalo da nam bude odbojno da jedemo alfa alfa klice, jer od njih ima brojnih koristi i za ljudsko zdravlje.

Kako se uzgajaju i jedu klice

Kada se seme poseje, posle određenog vremena ono klija. Za ovo nam je neophodno plodno i vlažno zemljište. Zatim se bere pre nego što biljka poraste i doživi zrelost. Kada su u pitanju alfa alfa klice uzgoj je jednostavan i to možete probati i sami, ukoliko imate uslove za tako nešto. Neki ljudi u kućnim uslovima proizvode klice lucerke za svoje potrebe. Neophodno je nabaviti seme lucerke, a najbolje je organsko seme. Treba nam tegla  u koju sipamo kašiku ili dve semena lucerke. Zatim sipamo vodu da prelije seme. Odozgo stavimo gazu i gumicu na teglu. Ako smo ovo uradili uveče, ujutro prospemo preostalu vodu iz tegle ne skidajući gazu. Zatim ispirajte seme 3 puta dnevno. To je dobro da se održava vlažnim i da se opere od nečistoća. Proces klijanja traje oko 6 dana. Kada lucerka proklija i dostigne visinu oko 5 cm sa zelenim listićima, onda može da se pere i jede. Čuva se u frižideru, maksimalno 3-4 dana.
Ako nemate mogućnosti i vremena za uzgoj, možete kupiti već gotove alfa alfa klice. Ovakve klice u ishrani se koriste na više načina, a najčešće se jedu u salatama, supama i na vrhu sendviča.

Nutritivna vrednost

Zašto bi neko uopšte jeo alfa alfa klice lucerke? Reći će neko, pa to je stočna hrana. Međutim nutritivna vrednost ovih klica je vrlo impresivna. Kada su u pitanju alfa alfa klice kalorije su niske, a s druge strane bogate su vitaminima i mineralima, pa ih to čini savršenim dodatkom za vaša omiljena jela.

100 grama klica lucerke ima:

23 kalorija
2,1 grama ugljenih hidrata
3,99 grama proteina
0,69 grama masti
1,9 grama vlakna
8,2 miligrama vitamina C
155 IU vitamina A
0,1 miligrama tiamina
0,1 miligrama riboflavina
70 miligrama fosfora
27 miligrama magnezijuma
1 miligram gvožđa
0,9 miligrama cinka

Klice lucerke kao lek

Ima više zdravstvenih prednosti kad je u pitanju upotreba klica lucerke u ishrani. Kao prvo to je visoko antioksidantna hrana, pa je na taj način povezana sa usporavanjem starenja, naročito starenja kože. Za žene u menopauzi jedinjenja estrogena, koja se nalaze u ovoj hrani mogu biti baš korisna. Mala količina kalorija, a dosta minerala i vitamina, može samo pomoći u smanjenju ili održavanju telesne težine. Veruje se da ova hrana može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa. Dugogodišnje studije su potvrdile da klice lucerke imaju svojstvo da snižavaju holesterol. Sastojci prisutni u ovim klicama sprečavaju osteoporozu. Smatra se da konzumiranje smanjuje rizik od kancera, moždanog i srčanog udara. Impresivno velika količina proteina koju sadrže alfa alfa klice, značajna je i preporučuje se zato ova namirnica i onima koji ne jedu meso.
Klice lucerke konzumiraju se umereno, da bi se sprečili eventualni negativni efekti. Za veliku većinu zdravih osoba ovo je neškodljiva hrana, ali ipak se ne preporučuje dugotrajna primena.

Gde kupiti alfa alfa klice i cena

Ako se pitate gde kupiti alfa alfa klice, one su dostupne u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Za klice lucerke cena je oko 200 dinara za 100 grama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!