Kako se jede japanska jabuka kaki uzgoj sadnice i cena (video)

persimonJapanska jabuka je prvobitno potekla iz Japana i Kine, a uzgoj je danas organizovan u mnogim zemljama. Za nekog je glavno pitanje kako se jede japanska jabuka kaki? Ljudi se raspituju za kaki sadnice i kod nas i kakva je cena. Iako plod zovu jabuka, možda je čak više slična paradajzu. Postoji više sorti kakija. One slatke sorte su i po obliku slične paradajzu. Od vrste sorte zavisi i užitak u jelu, jer neke sorte su i opore, ali kod nas u marketima se prodaju uglavnom one slatke. Ovo voće je poznato i pod nazivom persimon.

Kako se jede kaki

Japanska jabuka kaki se jede kad je potpuno zrela. Kako ćemo to znati? Pa boja treba da bude potpuno narandžasta ili čak tamno narandžasta. Zelena se ne jede, jer je mnogo opora. Kad je žuta isto je jestiva, ali nije potpuno zrela. Kad je kaki prezreo može se preseći i jesti kašikom. To se možda nekom dopadne. Ali ne sme biti oštećen i sa tamnim flekama, jer onda već trune.
Zrela japanska jabuka se opere pod jakim mlazom vode, kao i drugo voće kome je kora jestiva. Treba oprati temeljno. Koristite nož da odsečete listiće na vrhu ploda, a onda kaki isecite na kriške ili kolutove. Istovetno kao da sečete paradajz. Koža je tanka i jestiva, ali neko želi da je oljušti. U tom slučaju potopi se u toplu vodu, a kasnije se oljušti i jede.

Sadnice i uzgoj

I u našoj zemlji je moguće da se uzgaja japanska jabuka kaki, iako klimatski uslovi nisu najpovoljniji. Mogu izdržati temperature do -15 ili -20 stepeni. Hladan vetar im ne prija. Sadnice se prodaju i kod nas. Cena se kreće oko 1000 dinara, ali zavisi od količine i starosti sadnice. Stablo može da naraste u visinu preko 5 metara. To je listopadno drvo, prilično dugovečno. Diospyros kaki voli vlažno zemljište i posebno treba redovno zalevati mlade sadnice. Kaki se razmnožava iz semena, kalemljenjem, reznicama u proleće. Sadnice su dostupne tokom cele godine. Za sadnju kaki jabuke treba odabrati adekvatnu poziciju, na južnoj strani, te da bude zaštićena od vetra. Plodovi kasno dozrevaju, a mogu biti teški od 200 do 500 grama.

Kaki recepti

Japanska jabuka kaki može se koristiti i za pripremu jela. Pogodna je za salate sa orašastim plodovima i sirom. Evo ga jedan recept za kaki salatu:

Oljuštene lešnike držati u suvnom tiganju na umerenoj temperaturi  10-15 minuta, da postanu aromatični. Iseckati morač na kriške i dodati. Zatim iseći kaki jabuku na četvrtine, pa na tanje kriške i dodati. Prekriti rendanim parmezanom i sa malo belog vina. Ako treba posloliti malo, da se uspostavi ravnoteža ukusa.

Kaki jabuka je pogodna i za voćni jogurt. Odstraniti koru, na način kako je već opisano, a onda iseckati kaki na sitnije komadiće i ubaciti u jogurt. Tako smo dobili divan i ukusan desert.

Sazrevanje japanske jabuke

Japanska jabuka kaki kad se kupi obično treba malo da odstoji, nekoliko dana, da bi bila sasvim zrela i ukusna. Ima i nekih trikova, kako se može ubrzati sazrevanje, na primer da se drži u zatvorenoj papirnoj kesi.

kaki-jabuka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!