Liči voće ili kineska trešnja uzgoj za jelo i ukras

liciLiči voće je poreklom iz Kine, pa ga zato nazivaju i kineska trešnja ili azijska trešnja. Ovo suptropsko voće se danas uzgaja i u drugim delovima sveta, jer je moguć uzgoj tamo gde zimi temperatura ne prelazi -4 C. Liči drvo je zimzeleno i može dostići visinu do 15 m, a retko kad i više od toga. Liči voće ima izuzetno dugu istoriju gajenja, koja zalazi duboko u period pre nove ere. Danas je liči dostupan u supermarketima širom planete. Latinski naziv je Litchi chinensis.

Liči uzgoj i kako se jede

Liči voće se osim u Kini uzgaja u Indiji, Vijetnamu, Tajlandu, Brazilu, SAD itd. Zaheva topla leta i blage zime. Pogoduju mu suva, plodna i blago kisela zemljišta. Azijska trešnja ima dosta sorti, oko 100. Uzgaja se zbog jestivih plodova, a i kao ukrasno drvo. Listovi su dužine 10-25 cm. Cvetovi su beli, žuti i izrazito mirisni, a grupisani u cvasti. Plodovi su prvo zeleni, a kasnije roze ili crveni kad su zreli. Spolja su glatki ili prekriveni oštrim ispupčenjima, dužine do 5 cm. Nakon što se uberu i odstoje postaju smeđi i suvi. Unutrašnji mesnati deo je jestiv, providan do beličast, posebnog osvežavajućeg ukusa i cvetnog mirisa, sladak kad je zreo. Unutra u središnjem delu je smeđa koštica. Kako se jede liči voće? Kora i koštica se odstrane, a mesnati deo se jede. Kora se zaseče nožem, a onda i odstrani prstima. Preseče se na pola, odstrani se koštica i jede se liči. Obično se liči plodovi jedu kad su sveži, a konzervisanjem se gubi taj dopadljivi miris i vitamini. Liči sadnice se mogu posaditi kod nas i uzgajati kao ukrasno drvo. Može se posejati biljka da nikne iz semena. Zimi bi ga trebalo unositi u zatvoren prostor, jer ne trpi mraz. Treba više godina da krene da rađa, ali verovatno neće biti ploda, jer mu ne odgovara naša klima.

Nutritivna i lekovita svojstva liči voća

Liči kad je svež sadrži zaista mnogo vitamina C, oko 70 mg vitamina C na 100 grama voća. Sadrži i dosta B vitamina. Od minerala bogat je kalijumom, magnezijumom, fosforom, bakrom, cinkom, gvožđem. Što se tiče kalorija ima 66 kcal na 100 grama. Sadrži kineska trešnja i dijetetska vlakna. Sastojci koji se nalaze u ovom svežem voću, omogućavaju mu da važi za dobar antioksidant, te da ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Kinezi veruju da liči podstiče varenje, sprečava zgrušavanje krvi i oštećenje ćelija. Kineska tradicionalna medicina svrstava liči u lekove za “vruće“ bolesti (temperatura, groznica, osipi, bolovi u grlu, prehlade). Liči se u Kini najčešće jede svež. Ne jedu ga u velikim količinama, jer misle da može izazvati nesvesticu i alergiju. Od ličija u Kini proizvodi desertno vino.

lici voce

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!