Indijanska banana – asimina triloba

Asimina trilobaIndijanska banana ili pav pav (pawpaw) je interesantno voće poreklom iz Severne Amerike, a može da uspeva i kod nas. Asimina triloba je latinski naziv za ovu biljku. Neke vrste mogu izdržati niske temperature i ispod -20 stepeni. Ipak preporučuje se da se sadnice indijske banane zaštite u toku zime, bar dok su mlade, da biljka ne izmrzne. Može se reći da je ovo egzoična voćna vrsta, retka i u svetu i kod nas.

Asimina triloba biljka opis i karakteristike

Asimina triloba je poveći listopadni grm ili manje drvo. Naraste do 10 m u visinu. Cveta u proleće. Cvetovi su specifični, do 5 cm u prečniku, crvene, ljubičaste ili bordo boje. Cvetovi ustvari ne mirišu, nego smrde. Pčele nisu fascinirane ni bojom ni mirisom. Oprašivači mogu biti muve ili drugi insekti. Ponekad se usled problema sa oprašivanjem rodnost dovodi u pitanje. Zato postoje i veštački načini oprašivanja, odnosno ručno pomoću četkica. Plodovi su težine do ½ kg, ali obično lakši. Unutar ploda se nalazi nekoliko tamnih semenki. Indijanske banane su u početnoj fazi razvoja zelene boje, a sazrevanjem postaju žute ili smeđe. Plodovi su ukusni, a ukus se može uporediti sa drugim voćem, kao što je ananans, mango, banana, avokado i sl.

Indijanska banana uzgoj

Indijanska banana može da se uzgaja i sasvim dobro uspeva na našim prostorima. Idealno je plodno zemljište, senka, zalevanje i zaštita od mraza prvih par godina. Zatim je treba presaditi gde ima više sunca. Razmak između sadnica treba biti bar 3 metra. Interesantno je da u biljci, posebno u listovima, postoje materije ili ’’prirodni pesticidi’’ koji odvraćaju štetočine, tako da ova biljka ne treba da se štiti prskanjem.

Indijanska banana upotreba

Paw paw plod je najbolje jesti svež, kada je potpuno zreo. Kada se preseče, unutrašnjost je žuta ili bela. Veoma je hranjiva indijanska banana. Pogodna je i  kao dečija hrana, za pravljenje voćnih salata, sladoleda, voćnih jogurta i poslastica. Što se tiče čuvanja, zreli plodovi se mogu čuvati par dana na sobnoj temperaturi i nekoliko dana duže u frižideru.

Indijanska banana lekovitost

Indijanska banana je odličan izvor minerala i vitamina, a ima i značajnu energetsku vrednost. Utvrđeno je da u plodu i semenkama postoje antikancerogeni sastojci, posebno značajni kod raka prostate ili debelog creva.

pawpaw

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!