Čaj od gloga za srce priprema upotreba iskustva

Čaj od gloga je prirodni lek, a upotreba za srce, se posebno ističe. Ovo je medicinski potkrepljeno dokazima, a i iskustva korisnika su dosta dobra. Za čaj od gloga, koriste se osušen cvet sa listom i osušen plod. Biljka glog ima latinski naziv Crataegus monogyna. U nastavku saznajte kako se priprema čaj od gloga.

Glog karakteristike

Glog drvo naraste 5 – 10 m i ima bujnu krošnju. Listovi su dužine od 2-4 cm. Glog cveta krajem proleća, a cvetovi su hemafroditi. Grupisani su u cvasti, bele i ružičaste su boje. Cvetove oprašuju insekti, a kasnije tokom sezone se formiraju plodovi. Plodovi su male ovalne bobice bordo boje, veličine 1 cm. Zovemo ih gloginje. Svaka sadrži jednu semenku. Ovo šumsko voće, je važan izvor hrane za životinje tokom zime. Ptice jedu bobice i raznose seme izmetom.

Medicinska upotreba gloga

Glog je jedna od najčešćih vrsta, koja se koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini. U svrhu lečenja se obično koriste beli glog (Crataegus monogyna) i crveni glog (Crataegus oxyacantha). Glog je ispitan i na medicinski zasnovanim dokazima, može se koristiti za lečenje srčane insuficijencije. Kad je u pitanju čaj od gloga upotreba pomaže kod blažih oblika oslabljenog rada srca, omogućava veću prokrvljenost srčanog mišića, deluje blago i protiv aritmije, a koristi se i za prevenciju povišenog krvnog pritiska. Upotreba nije preporučljiva u trudnoći i tokom dojenja, a nije poželjno ni da se sami lečite ovim čajem, bez konsultacija sa lekarom.

Kako se priprema čaj od gloga

Jednu kafenu kašiku herbe preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti oko 10 minuta, a onda procediti. Piju se 2-3 šolje čaja od gloga na dan.

Kakva su iskustva

Kada je u pitanju čaj od gloga iskustva i komentari korisnika su pozitivni u mnogim slučajevima. Neki navode da im je čaj od gloga za srce pomogao kod srčanih aritmija, a ima i slučajeva da su probadanja u predelu srca nestala.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!