Kako prepoznati da je maslinovo ulje pravo a ne prevara

Nije baš tako jednostavno izabrati kvalitetno maslinovo ulje. Čak i ako na njemu piše hladno ceđeno ekstra devičansko, može biti da to nije kvalitetno maslinovo ulje, jer se u praksi događa da je ono pomešano sa rafinisanim uljem ili drugim vrstama ulja i naprosto da nije to to što piše. Povremeno se rade ta testiranja ulja i objave se liste brendova maslinovog ulja koji su pali na testu. Da se razumemo, nije zabranjeno prodavati ulje koje je rafinisano ili nije maslinovo, ali ako se prodaje pod oznakom ekstra devičansko maslinovo ulje, onda se obmanjuju potrošači. U proizvodnji maslinovog ulja se obrće ogroman novac, a pitanje je da li maslina ima dovoljno za ceo svet. S druge strane vodeći brendovi jure za što većim profitom i neki od njih mešaju ekstra devičansko maslinovo ulje sa drugim uljima, što im donosi enormnu zaradu. Problem prevare u industriji maslinovog ulja nije naivan. Stručnjaci tvrde da ima dosta prostora za obmanu u lancu proizvodnje maslinovog ulja. Maslinovo ulje se veoma često proizvodi u jednoj zemlji, pa se onda doprema, meša sa drugim uljima i flašira u drugoj zemlji, a to je najčešće Italija. Pomalo je apsurdno, da je Španija najveći proizvođač, a Italija najveći uvoznik i izvoznik maslinovog ulja. Tako je moguće da se dobije lažno ekstra devičansko maslinovo ulje, mešanjem sa jeftinim sojinim, drugim uljima ili maslinovim uljem nižeg kvaliteta. Ovaj problem je poznat već dugo, neki stručnjaci tvrde da se to radi još od antičkog Rima. Pre nekoliko godina vlasti u Italiji su zaplenile više od 2000 t lažnog maslinovog ulja i pokrenule istragu protiv 7 vodećih proizvođača u zemlji.

Savet 1

Nikad nemojte kupovati maslinovo ulje u marketima na kome ne piše ekstra devičansko. Ova oznaka nije garancija, ali bez nje sigurno ćete dobiti proizvod lošeg kvaliteta. Ako piše samo devičansko, čisto, ulje komine ili samo maslinovo ulje, znajte da je to ulje slabijeg kvaliteta.

Savet 2

Potražite na etiketi datum žetve, naziv proizvođača i imanja i sortu maslina od kojih se proizvodi. Ako su date ovakve pojedinosti, vrlo je verovatno da je maslinovo ulje pravo i kvalitetno.

Savet 3

Datum proizvodnje je relevantan, ali ne i ono “najbolje upotrebiti do“… To treba zanemariti, iz prostog razloga, jer je ulje moglo stajati godinu dana u buretu, pre nego što je flaširano. Mešanje maslinovog ulja iz ovogodišnje žetve sa onim starijim iz lanjske žetve, je legalno, ali se opet dobija maslinovo ulje slabijeg kvaliteta.

Savet 4

Nemojte nasedati na maštovito pakovanje i visoku cenu. Iako neki kažu da maslinovo ulje ne može da košta ispod 10$ za 1 l, ni visoka cena i luksuzno pakovanje ne predstavlja nikakvu garanciju da je unutra kvalitetan proizvod. Dakle, jeftino jeste sumnjivo, ali ni skupo ne znači automatski kvalitet.

Savet 5

Verujte svojim čulima. Najbolje bi bilo kad bi mogli da probamo maslinovo ulje da utvrdimo kakav je ukus, ali ne možemo samo otvoriti flašu u marketu da bi probali, nego moramo kupiti. Lažno maslinovo ulje može imati loš ukus, biti bezukusno ili neprijatnog ukusa. Kvalitetno maslinovo ulje treba lepo da miriše na voće, odnosno masline, da se oseti njihov miris. Može još da ima ukus i miris zeleniša, trave, zemlje ili kombinacije istih i to je ok. Boja je ok, od zelene do žute.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!