Kako se jede mango voće

kako se jede mangoMango je voće koje se jede u voćnim salatama, ali se da dobro kombinovati i sa glavnim jelima. Ponekad se jede samo ovo voće ili se pravi sok. Mango je kod nas egzotična voćna vrsta, poreklom iz Azije. Veličina voćke je slična našem jabučastom voću, a boja varira od žute i crvene, do ljubičaste. Miris i ukus zrelog manga su, malo je reći, prelepi. Zbog toga, kao i zbog upotrebe manga kao voća, koja datira daleko u prošlost, ovo voće je steklo visoku reputaciju i naziv “kralj voća“.

Kako da iskoristite mango

Obzirom na to da se ovo voće ne troši kod nas u velikoj meri i cena mu je prilično visoka. Mnogi neće da ga kupe, jer ne znaju kako se jede mango. Kada kupite mango treba ga iskoristiti na pravi način. Kad birate mango, na dodir treba da bude mekan. To je znak da je zreo. Ako nije sasvim zreo možete ga čuvati u papirnoj kesi par dana i on će dozreti.  Ne valja ni kad je prezreo. Pravi znak da je mango zreo može biti i neodoljiv miris ploda.
Postoji više načina kako da iskoristite unutrašnji, jestivi deo. Prvo se dobro opera voćka i iseče na pola. Zatim se izbaci koštica i ako je dovoljno zreo može se bukvalno jesti kašikom, tako da se unutrašnjost izdubi i pojede, a ostane kora.
Drugi način je da se meso manga iseče na kockice dok je još na kori, a onda se kockice manga lagano skinu sa kore. Onda sami vidite šta ćete sa njima, da li za voćnu salatu ili na neki drugi način da ih iskoristite.
Treći način je da se oljušti kora i da se jestivi deo isecka na kockice ili kriške.
Kako ćete očistiti mango i iseckati zavisi od toga koliko je zreo i šta je vama u tom trenutku jednostavnije.

Kako se sve može jesti mango

Mango je idealan sastojak voćnih salata, pa predlažemo da ga tako iskoristite. U kombinaciji sa drugim svežim voćem, to će biti fantastičan vitaminski obrok. Međutim, mnogi poznavaoci koriste mango u jelima. Može se jesti uz žitarice, posebno pirinač ili u salatama, uz mladi sir, sa jogurtom ili u sladoledu na primer. Dovoljno zreo mango može se iskoristiti za pripremu sosa, kada se meša sa čilijem i sokom od limuna. Ovakav sos je pogodan kao prilog za mnoga jela. Upotrebljava se mango i sa slatkim i sa slanim jelima. Sa mangom ima mnogo mogućnosti.

Mango nutritivna vrednost i lekovitost

Mango je slatko, ukusno i hranjivo voće. Ima 60-75 kalorija na 100 grama. Mango je bogat vitaminima, posebno C vitaminom, A vitaminom i E vitaminom. Od minerala je bogat sa kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem.
Mango prema istraživanjima ima antikancerogena svojstva, dobar je za bolji vid, koristan kod anemije, povoljno deluje na kožu pa se koristi i u kozmetici.

mango voce

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!