Japanska jabuka kaki

kaki jabukaJapanska jabuka je malo poznato voće na našim prostorima. Kad se kaki pojavi na pijačnim tezgama i u prodavnicama mnogi se pitaju šta je sad ovo. Ovo egzotično voće se uvozi i dostupno je u zimskom periodu i kod nas. Plodovi su približno istog oblika i veličine kao naše jabuke, a boja je žuta, narandžasta ili crvena. Nekog kaki jabuka podseća i na paradajz, jer ima sličnu kožicu. Ukus je sličan kajsiji, ali ipak specifičan. Kaki plodovi rastu na listopadnom drvetu, koje voli topliju klimu. Japanska jabuka je poreklom sa azijskog kontinenta i najviše je ima u Japanu i Kini. Danas se uzgaja širom sveta, posebno u tropskim i suptropskim predelima. Ovo egzotično voće može da uspeva i na našim prostorima, ali je ipak retkost. Postoji više vrsta kaki jabuke, a razlika je u obliku, boji i ukusu. Plodovi se beru, tek kada na drvetu opadne lišće, nakon prvog mraza. Opna je providna, a ispod nje se nalazi mekani mesnati deo.

Japanska jabuka u ishrani

Kaki se jede kada je sasvim sazreo, onda je sočan i sladak. Kada je nezreo kaki je gorak i nimalo ukusan.
Ako plod nije dovoljno zreo može se držati na sobnoj temperaturi više dana i tako sazreva. Slično sazreva i mušmula. Japanska jabuka treba biti mekana kada se dodirne. To je znak da je zrela, kao i intenzivna tamnija boja.
Kaki jabuka nema mnogo kalorija. Sadrži dosta dijetetskih vlakana i aminokiselina. Ovo voće je bogato mineralima i vitaminima. Posebno se ističu A i C vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, fosfor, cink i magnezijum.
Iako je kod nas malo poznata u svetu ima raznovrsnu primenu. U kuhinji se koristi, osim u svežem stanju, kao sastojak mnogih poslastica. Lepo se uklapa u voćne salate, sladolede i pudinge. I sušeni plodovi japanske jabuke imaju zavidnu nutritivnu vrednost. Od japanske jabuke mogu da se prave aromatična alkoholna pića. Od kakija može da se pravi rakija, sok ili džem.
Osim u ishrani nalazi primenu i u kozmetičkoj industriji. Čisti i osvežava kožu lica.

Lekoviti kaki

Sadrži dosta dijetetskih vlakana, pa je dobra za probavu, odnosno digestivni trakt. Deluje protiv holesterola, jer sadrži pektine i likopen koji ga apsorbuju pre nego li dospe u krv. Japanska jabuka odlično reguliše rad želudca i creva, dobra je i protiv zatvora. Preporučuje se za dobar rad srčanog mišića, jer reguliše pritisak, a preventivno je korisna protiv arteroskleroze. Zbog dobrog odnosa korisnih materija, savetuje se njeno konzumiranje za dobar vid i jačanje imuniteta.
Listovi kaki drveta isto imaju lekovita svojstva i mogu se koristiti za pravljenje čaja.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Japanska jabuka kaki“

  1. Prodavacica me je ubedila da treba da kupim jako mekan kaki, jer je on zapravo zreo. Pojela sam ga iako je unutra pocrneo u nekim delovima. Bio je sladak ali mi je tako pozlilo posle toga, da ga vise nikada necu jesti.

  2. Nitka, jesi ogulila kožicu japanske jabuke? Obavezno je treba odstraniti, jer ona ne samo što skuplja usta, nego posle izaziva i grčeve u stomaku. Kožica je tanka, na mestima gde je kaki veoma zreo lako se ljušti, a tamo gde je meso još malo tvrđe, kožicu treba iseći.

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!