Šta je MCT ulje izvori i gde kupiti

MCT ulje je oblik zasićenih masnih kiselina, koje imaju brojne prednosti za zdravlje. Godinama slušamo priče kako su zasićene masnoće štetne, međutim izgleda da to ne važi za sve zasićene masti. Novija naučna istraživanja pružaju i dokaze za to. Kako sada stoje stvari MCT masnoće, vrlo moguće, nedostaju mnogima, a to je posledica učenja da su sve zasićene masti loše. Šta je MCT ulje? MCT je skraćeno od medium chain triglycerides, a znači trigliceridi srednjeg lanca.

Izvori MCT ulja

Najbolji izvor MCT ulja je kokosovo ulje. U kokosovom ulju dominiraju zasićene masne kiseline, ali ako bolje razmislimo, ljudi koji žive u tropskim predelima redovno konzumiraju te proizvode od kokosa, pa iako su zasićene masti prisutne, kod njih nema loših efekata po zdravlje. Postoje i drugi izvori MTC ulja, koji ga sadrže u manjoj meri, kao palmino ulje, maslac, jogurt, mleko i sir. Redovnim konzumiranjem ovih proizvoda ili bar nekog od ovih proizvoda, obezbedićemo da zdrave i potrebne masnoće budu prisutne u našem organizmu. Naravno postoji i druga mogućnost, a to je MCT ulje kao suplement.
Dva najznačajnija i najefikasnija tipa MCT su kaprilna kiselina i kaprična kiselina, zatim laurinska kiselina koja je najviše prisutna u kokosovom ulju i kapronska kiselina.

Za šta je dobro MCT ulje

Šta je to što čini MCT ulje izvanrednim izvorom zdravih masti? Masti srednjeg lanca se lako transportuju i idu direktno u jetru, a tu imaju termogeni efekat, pomažu telu da brže sagoreva kalorije i ima sposobnost pozitivnih promena metabolizma. To je jedan od razloga zašto mnogi veruju da je MCT za organizam kao gorivo, jer telo sagoreva MCT (uključujući i kokosovo ulje u kome ga najviše ima), umesto da skladišti masti. Ima još koristi za zdravlje od MCT masti. Imaju antioksidanska svojstva, tako da recimo kokosovo ulje ima širok spektar antiupalnog dejstva, pa se već vekovima primenjuje kao lek za mnoge zdravstvene probleme u narodnoj medicini u više zemalja. Bori se uspešno protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. MCT ulje je dobro za srce, ali i mozak. Istražuje se kolika je uloga ovog ulja u lečenju Alchajmerove bolesti, epilepsije, multiple skleroze, dijabetesa i insulinske rezistencije.

MCT ulje pomaže za:
– održavanje zdrave telesne težine
– smanjenje nagomilanih telesnih masti, budući da unapređuju funkciju metabolizma
– povećanje energije
– bolju probavu
– hormonsku ravnotežu
– borbu protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija
– bolje raspoloženje
– jasnije rasuđivanje

Prednost MCT ulja je što se usvaja brzo i lako kao ugljeni hidrati, ali se ne menja nivo insulina. Konstantno daje energiju, a teško se nagomilava u masno tkivo. MCT ubrzava izgradnju mišićne mase, sprečava katabolizam, pa je popularan kao suplement. Koriste ga profesionalni sportisti, ali ima i širu primenu. Dobar je izbor kod ketogene dijete.

Gde kupiti MCT ulje i koja je cena

Ako se pitate gde kupiti MCT ulje kao suplement, naći ćete ga u prodavnicama suplemenata ili može se naručiti online. Kao dodatak ishrani upotrebljava se jednostavno, tako što se dodaje hrani, u sokove ili šejkove. Kada je u pitanju MCT ulje iskustva sportista kažu da je najbolje uzimati ga pre treninga. Za MCT ulje cena je oko 2000 dinara za 0,5 l ili 3000 dinara za 1 l. S druge strane uvek možete dobiti MCT masnoće i iz kokosovog ulja koje je već lako dostupno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!