Pomfrit od bundeve recept

U dragocenoj bundevi možemo da uživamo, jedući je gotovo tokom cele godine. Prednost bundeve je što može da se čuva i 9 meseci, ako se propisno skladišti, na suvom i hladnom mestu. Kada se priprema za jelo, obično se veći komadi peku u pećnici ili se od nje pravi pita bundevara. Možda vam je to već dosadilo, pa želite da probate nešto novo. Zato evo ga recept za pomfrit od bundeve.

Šta treba znati

Bundeva je takva namirnica, koja može uspešno da se upotrebi za slatka i slana jela. Pomfrit od bundeve je slana varijanta. Verujem da će ukus većinu oduševiti, kao što je mene. Priprema je toliko jednostavna. Ono što je najteže, je da se bundeva iseče na oblik, koji inače ima i pomfrit od krompira. Prilično je tvrda za sečenje, pa će biti potreban oštar nož i jaka muška ruka. Ko god da seče, treba zaista biti oprezan. Za pripremu ovog jela mogu se koristiti različite vrste bundeve, od muskatne tikve, hokaido, pa do onih krupnih sorti. Ovaj pomfrit od bundeve uspešno može zameniti pomfrit od krompira, a i zdraviji je.

Priprema

Bundevu oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na štapiće, kao što pomfrit i izgleda. Ovim štapićima napunite odgovarajuću posudu, pa dodajte maslinovo ulje i so. Izmešati rukama da se sve lepo rasporedi. Razlika u pripremi u odnosu na običan pomfrit, je ta što ovaj pomfrit nećemo pržiti u ulju. Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa onda poslažite štapiće bundeve. Pomfrit se peče u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na 200 stepeni.
Za 4 porcije trebaće vam oko 1 kg bundeve. Ona pečenjem izgubi na količini. Ovako pripremljen pomfrit od bundeve može da se jede samostalno ili da bude prilog uz mnoga jela, kao u ostalom i klasičan pomfrit. Ipak pomfrit od bundeve je zdraviji i ima znatno manje kalorija.

Sastojci

1 kg bundeve
2 kašike maslinovog ulja
morska so
začini po želji

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!