Laurinska kiselina u hrani

laurinska-kiselinaLaurinska kiselina ili dodekanoinska kiselina spada u zasićene masne kiseline. Mnogi pitaju gde je ima, odnosno gde se nalazi laurinska kiselina u hrani? Deluje protiv virusa, a prema nekim studijama uništava ćelije raka. Nije baš mnogo zastupljena u ishrani, ali ima nekoliko namirnica koje su bogate laurinskom kiselinom.

Izvori laurinske kiseline

Gde se nalazi u namirnicama i koliko je laurinska kiselina u ishrani značajna? Najbolji izvori su kokosovo ulje, lovorovo ulje, ulje koštica palme (nije isto što i palmino ulje). Nalazi se još u majčinom mleku, a u manjoj meri u kozjem i kravljem mleku.

Karakteristike laurinske kiseline

Laurinska kiselina je bezbedna i nije otrovna, ima dugačak rok trajanja i nije skupa. Pretežno se koristi za proizvodnju sapuna i kozmetičkih preparata. Rađene su mnoge studije koje potvrđuju da ima lekovita svojstva.

Lekovita svojstva laurinske kiseline

Laurinska kiselina kao lek se promoviše. Može biti korisna u tretmanu akni. Iako je ovo zasićena masna kiselina, interesantno je to da se njoj pripisuje povoljan uticaj na ukupan holesterol, čak više od bilo koje druge zasićene ili nezasićene masne kiseline. Niži ukupni holesterol je povezan sa smanjenim rizikom od arteroskleroze i drugih bolesti. Tu možemo spomenuti i manji rizik od srčanog i moždanog udara. Što se tiče doziranja namirnica koje sadrže laurinsku kiselinu treba biti oprezan i posavetovati se sa lekarom nutricionistom. Laurinska kiselina ima antivirusna i antimikrobna svojstva, pa tako može da štiti od virusnih i bakterijskih infekcija. Jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca i žena je rak debelog creva. Istraživači sa univerziteta Adelaide u Australiji uradili su studiju iz koje proizilazi da laurinska kiselina uništava više od 90% ćelija raka debelog creva, nakon samo par dana lečenja. Istina za ovo istraživanje su koristili miševe, ali očigledno je da ovde postoji neki potencijal. Kokosovo ulje koje ima gotovo 50% laurinske kiseline (najbolji je izvor laurinske kiseline u hrani) umanjuje sporedne efekte hemoterapije i poboljšava kvalitet života obolelih od raka. (izvor)

kokosovo-ulje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!