Meksički krompir – Jicama povrće – kako izgleda, slike, gde kupiti

Meksički krompir je okruglo korenasto povrće, malo poznato kod nas, koje se još zove jicama povrće ili yam bean. Po boji podseća na krompir, a poreklom je iz Meksika, pa je logičan naziv meksički krompir. Zbog slatkog ukusa zovu ga i slatki krompir, iako je to kod nas odomaćen naziv za batat krompir. Da ne bi bilo zabune botanički naziv za jicama povrće je Pachyrhizus erosus. Kako izgleda meksički krompir po obliku, možete uočiti ako pogledate slike. Reklo bi se da je oblik sličan cvekli ili repi. Gde kupiti meksički krompir kao povrće kod nas ne znam, ali moguće je nabaviti seme preko interneta pa posejati.

Jicama biljka

Jicama biljka raste kao loza. U našim uslovima poraste do 1,5 m, a u idealnim uslovima i uz odgovarajuću podršku može i mnogo više. U ishrani se koriste isključivo gomolji jicama povrća, jer su svi ostali delovi biljke toksični. Seme i biljka sadrži prirodni toksin rotenon, koji se koristi za trovanje insekata. Spoljašnjost ovog korenastog povrća je žuta, a unutra je belo meso. Ove krtole meksičkog krompira, od klijanja do branja najbolje da budu 9 meseci u zemlji, iako je plod formiran već posle 5 meseci. Za to vreme mogu dostići više kilograma.

Uzgoj

Jicama povrće može se uzgajati i kod nas, gde su nešto hladniji uslovi. Potrebno je bar 5 meseci od klijanja do branja. Krtole će biti nešto manje, ali i tako se uzgoj isplati. Seme se može posejati  još zimi u zatvorenom, a kad prođe opasnost od mrazeva, biljke se presađuju na otvoreno. Seme se prvo potopi u vodi na 24 sata, a onda se posadi na 2-3 cm dubine u supstratu. S druge strane, kad temperaturni uslovi dozvole, krtole je moguće posaditi na otvorenom polju kao običan krompir.

Kulinarska upotreba

Meksički krompir je ukusan, sladak i hrska kad se jede svež. Po ukusu više podseća na jabuku nego na krompir. Uspešno se kombinuje sa jelima od povrća i voća. Može se jesti svež kao salata, ali i kuvan, pečen ili grilovan. U Meksiku se obično jede svež kao salata, posoljena, posuta čili prahom i sokom limete. Lepo se kombinuje sa svežim voćem.

Nutritivna vrednost

Jicama povrće sadrži 86-90% vode. Ima dosta ugljenih hidrata u formi dijetetskih vlakana. Masti i proteini su samo u tragovima. Dobar je izvor vitamina C i minerala. Sladak ukus potiče od inulina oligofruktoze, koji je prebiotik. Koristan je za varenje, čišćenje creva, kao i za dijabetičare. Po ovim osobinama je sličan kao čičoka. Meksički krompir ima nizak glikemijski indeks, pa veoma malo utiče na porast glukoze u krvi, pa tako ne dolazi do velikih oscilacija nivoa šećera u krvi. Ovo povrće nema mnogo kalorija što mu je dodatni plus.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!