Palmino ulje u ishrani za prženje i upotreba u kozmetici za kosu i kožu

plod-palmePalmino ulje u ishrani je pogodno za prženje hrane, ali da li je zdravo ili štetno? Upotreba u kozmetici je vezana za kosu i kožu. Za palmino ulje cena je povoljna, ako se uzme u obzir da može da se upotrebi više puta, pa ga dosta koriste restorani za prženje jela na palminom ulju. Po količini proizvodnje, nalazi se na drugom mestu u svetu, a na prvom je sojino ulje. Šta je to palmina mast i u čemu je razlika? Kakvo je to crveno palmino ulje?

Od čega se pravi palmino ulje a kako palmina mast

Palimo ulje se pravi iz palminih plodova i to iz onog mesnatog dela ploda. Ulje palminih koštica se dobija od koštica ploda palme. Bitna je razlika u sastavu ova dva ulja, posebno u odnosu masnih kiselina. Laboratorijskom analizom lako se utvrdi razlika. Palmina mast se dobija hidrogenizacijom palminog ulja, čime se ovo ulje prevodi iz tečnog u čvrsto stanje. Treba znati da sasvim hidrogenizovano ulje na sadrži trans masti, a delimično hidrogenizovano sadrži. Trans masti imaju negativnu ulogu, jer utiču na stvaranje povišenog nivoa holesterola u krvi.

palmino-ulje

Rafinisano palmino ulje

Rafinisano palmino ulje se masovno troši u svetu, posebno u industriji hrane. Poslednjih godina i kod nas je upotreba palminog ulja velika. Uvoz ovog ulja je u konstantnom porastu. Upotrebljavaju ga u konditorskoj industriji, za proizvodnju margarina i peciva, slanih grickalica, u restoranima brze hrane, posebno prženje pomfrita u fritezama. Iako možda nikad niste kupili palmino ulje, verovatno ste ga konzumirali, a da niste ni znali. Dakle koristimo ga, a to nam je malo poznato.

Zašto se industrija i restorani odlučuju za rafinisano palmino ulje?

Sa njihovog stanovišta palmino ulje je očigledno ekonomično i zadovoljavajućeg kvaliteta. Palmino ulje za prženje je pogodno naročito i uopšte dobro podnosi visoke temperature. Nema nikakav poseban ukus i miris, pa je prilično neutralno, što znači da neće narušavati ukus nekog jela. Boja je svetlija žuta. Ono što je posebno problematično je mogućnost upotrebe istog palminog ulja više puta. To jeste ekonomično, ali koliko je štetno za potrošače? Svetski poznati lanci restorana, kao što je Mekdonalds recimo, troše palmino ulje. I naši restorani i pekare sve više prelaze na ovo ulje.

Da li je palmino ulje zdravo ili štetno?

Ni nutricionisti se ne slažu potpuno da li je palmino ulje u ishrani zdravo ili štetno. Rafinisano palmino ulje svakako spada u ulje lošijeg kvaliteta za ishranu. Sigurno je da ga ne bi trebalo koristiti u velikoj meri ili često, zato što sarži znatno više zasićenih masti u odnosu na neka druga ulja. Na primer, kašika palminog ulja sadrži oko 7 gr zasićenih masti, dok ulje od uljane repice u istoj količini sadrži 1 gr zasićenih masti, a maslinovo ulje 2 gr. S druge strane oba ova ulja, koja smo naveli kao primer,  imaju više nezasićenih masti nego palmino ulje. Ako znamo da su nezasićene masti korisne za regulisanje holesterola, a zasićene upravo suprotno, onda je jasno zašto palmino ulje nije dobro redovno konzumirati.  Posebno nije dobro za ljude koji imaju visok holesterol. Ulje palme je slično kokosovom ulju, samo što kokosovo ima još više zasićenih masti. I kokosovo je iz porodice palmi, ali druge vrste. Palmino ulje sadrži i vitamine E i A, kao i antioksidante, što je dobro. Ulje palminih koštica sadrži čak duplo više zasićenih masnih kiselina. Iako se navodi da se palmino ulje može koristiti više puta za prženje hrane, zbog toga nikako ne možemo da budemo spokojni, naprotiv, poznata je činjenica da hrana koja se prži u ulju koje je već upotrebljeno, može biti kancerogena. Ipak, hladno ceđeno ulje crvene palme i ulje palminih koštica nije štetno, ako se koristi u manjim količinama.

Palmino ulje u kozmetici

Koristi se u kozmetici palmino ulje za kožu i to protiv starenja. Bogato je vitaminom E i to sastojcima koji se teško nalaze, kao što je tokotrienol. On je još snažniji od tokoferola. Ovi sastojci iz palminog ulja prodiru duboko u kožu i omogućavaju njenu zaštitu i revitalizaciju. Vitamin E je jak antioksidans i štiti od slobodnih radikala, koji oštećuju kožu, te izazivaju bore i linije po koži. Palmino ulje je prisutno u šamponima, sapunima, regeneratorima, losionima, kremama itd. Ovo ulje ima sposobnost da ukloni prljavštinu sa kože i iz kose, a isto tako dobro vlaži, pa koža i kosa bivaju elastične. Prema tome, palmino ulje se dodaje u ove proizvode i zato, jer dobro hidrira. Crveno palmino ulje je za kosu je posebno dobro. Ono hrani koren i kožu glave. Može se jesti i mazati, masirati, utrljavati. Ima visok sadržaj ne samo vitamina E, nego i beta karotena. Tamnija crvena boja ovog ulja dolazi od karotena, alfa i beta karotena (vitamina A).

ulje-crvene-palme

Share Button
loading...
loading...

Ostavite odgovor