Tinktura od rusomače kako se pravi i za šta se koristi

Rusomača (Bursae pastoris) je poznata lekovita biljka koja zaustavlja krvarenje, zato je kod kuće dobro pri ruci imati kapi od rusomače. Mogu dosta dugo da se čuvaju, a deluju efikasno. Rok trajanja tinkture je minimum 1 godina, a to je taman do perioda, kada novu rusomaču u prirodi možemo da uberemo. Tinktura od rusomače može da se kupi ili da se pravi. Zainteresovani za kupovinu se pitaju gde kupiti kapi rusomače. Najbolje bi bilo da ih potraže u biljnim apotekama ili da kupe preko interneta. Cena je pristupačna. Ko je zainteresovan i ko dobro poznaje lekovite biljke, može da nađe rusomaču u prirodi i sam, te vrlo jednostavno, napravi ovu vrednu tinkturu. Druga imena za ovu biljku su hoću neću, devojačka trava i pastirska torbica.

Kako se pravi tinktura od rusomače

Za pravljenje tinkture korisitmo sveže biljke. Potrebno je 100 grama rusomače, koju ćemo iseckati i staviti u čistu staklenu teglu. Zatim do vrha tegle nalijte jaku domaću rakiju. Poklopcem zaklopite teglu i ostavite da stoji 2-3 nedelje. Potom procedite i prespite u flašice koje imaju čep i mogu dobro da se začepe. Time je gotova tinktura od rusomače i spremna za upotrebu. Čuvati na tamnom mestu.

Sastojci

Biljka rusomača u sebi sadrži flavonoide, aminokiseline, karotenoide, peptide sa hemostiptičkim dejstvom, glukozinolate, biogene amine i vitamin K koji pomaže zgrušavanje krvi.

Za šta i kako se koristi tinktura od rusomače

Tinktura od rusomače deluje na zaustavljanje krvarenja, pa tako može da se upotrebi kad pukne čir ili kad krvare hemoroidi ili u slučaju vaginalnih krvarenja zbog poremećaja mesečnog ciklusa. Koristi se kod obilnih i bolnih menstruacija, kod jakih urinarnih infekcija, kod upale mokraćne bešike i krvi u mokraći.
Tinktura od rusomače pije, tako što 1-2 male kašike tinkture razmutimo u čaši vode i popijemo. Ovo se može ponoviti u 2-3 navrata dnevno.
Tinktura rusomače može da se koristi i spolja, za dezinfikovanje posekotina i ogrebotina i zaustavljanje krvarenja. Još se koristi i za masažu mišića kad im je potrebno jačanje. Masiranje tinkturom od rusomače se preporučuje osobama čiji je tonus mišića slab.

Ograničenja u uptrebi

Radi prisustva alkohola u tinkturi, ove kapi se ne preporučuju deci do 12 godina, niti trudnicama i dojiljama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!