Kako se pravi voćni jogurt recept

vocni-jogurtGotovo svi kupuju voćni jogurt, ali najbolji možemo napraviti kod kuće. Pa kako se pravi? Za domaći voćni jogurt recept uključuje samo jogurt i voće po želji. U njemu nema dodatog šećera i ostalih veštačkih dodataka, koji poboljšavaju izgled i produžavaju rok trajanja. Domoći voćni jogurt je manje sladunjav, ali ne manje ukusan. Prednost je i što sami biramo sastojke, pa tako možemo odlučiti koji tip jogurta želimo i sa kojim procentom mlečne masti, a naravno možemo isto tako da odaberemo voće koje želimo da se nađe u voćnom jogurtu. Ovo sve omogućava da naš voćni jogurt bude niskokaloričan, sa znatno manje kalorija od kupovnog. Time se može koristiti u dijetama, kao i za dijabetičare.

Kako napraviti voćni jogurt

Potreban nam je blender ili štapni mikser da bi se sastojci lepo sjedinili. Na 1 šolju voća idu 2-3 šolje jogurta, pa vi sami odredite koliko vam je potrebno količinski. Jogurt može da se bira koji želimo, od 0,5 %, 1% ili više mlečne masti. Isto tako možemo po želji odabrati gust ili ređi ili pak grčki jogurt. Voće može biti sezonsko ili smrznuto. Za voćni jogurt pogodno je voće koje je sočno. Na primer, jagode, kajsije, višnje, maline, kupine, borovnice, banana itd. Voće sadrži svoj šećer, ali uvek ima ljudi koji vole slađe, pa u tom slučaju predlog je dodati kašiku meda. Opciono se dodaju začini kao cimet i vanila.

Koje su prednosti domaćeg voćnog jogurta

Voće je korisno uzimati svaki dan, pa i na ovaj način. Jogurt je zdrav napitak koji sadrži kalcijum i proteine. Poznat je i po tome što ima probiotike, koji su pogodni za probavu. Time je jogurt koristan za varenje, te zdravlje želuca i creva. Jogurt jača imunitet čovekovog organizma, a veruje se i da produžava životni vek. U slučaju bolesti okrepljuje, a posebno se savetuje pri uzimanju antibiotika, jer normalizuje crevnu floru, koja se njima narušava. U ovoj kombinaciji sa voćem, domaći voćni jogurt, dobija još jedan kvalitet više. Još je zdraviji, ukusniji i više osvežava. Prosto mami.

vocni-jogurt

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!