Ljuštenje kože na dlanovima rukama nogama i razlozi

ljustenje kozeLjuštenje kože ili guljenje kože se može desti kao reakcija na upalne procese na koži ili oštećenja. Ljuštenje površinskih slojeva kože je deskvamacija. Može biti ljuštenje kože na dlanovima na rukama, nogama i drugim delovima tela. Koža može da se ljušti usled opekotina od sunca, različitih vrsta dermatitisa i ekcema, alergijskih reakcija, a i neki lekovi mogu izazvati ljuštenje kože.

Normalno ljuštenje kože

Koža može da se ljušti, a da to bude neznatno i da se karakteriše kao normalna pojava. Površina kože je prekrivena mrtvim ćelijama, koje se ljušte i perutaju, pa će ih kad se uklone nadomestiti nove ćelije. Zato se često koristi piling kože, naročito lica, da se uklone te mrtve ćelije. Ta pojava je jedva uočljiva, osim na glavi, gde vidimo perut. Kod nekoga je ovo manje, a kod nekoga više izraženo.

Ljuštenje kože zbog opekotina od sunca i zagrevanja

Usled opekotina od sunca koža se ljušti. Ljuštenje kože je tipično po dolasku sa mora, kod onih ljudi koji su dugo vremena provodili na suncu, pa čak iako su se mazali kremama za sunčanje. Najviše su izložena ramena, lice, leđa. To su neka kritična mesta. Koža se ljušti naročito nakon tuširanja, kada je brišemo peškirom. Mrtvi površinski slojevi kože se odbacuju, a ispod se zanavlja sa novom mladom kožom. Ljuštenje kože na moru je karakteristično za one čija koža je pocrvenela zbog neadekvatne zaštite, pa je i reakcija brža i burna. Ako se ovo i desi potrebno je izbegavati sunce neko vreme, a kasnije pri izlaganju suncu upotrebljavati kreme sa visokim faktorom.
Nežna i suva koža je podložnija ljuštenju nego hidrirana. Zagrevanje gornjih slojeva kože, izlaganjem visokim temperaturama, utiče tako da se koža suši ljušti.

Kako sprečiti ljuštenje kože

Da bi se sprečilo ljuštenje kože, potrebno je prvo znati uzrok. Ako je zbog sunčanja, onda kožu treba hidrirati upotrebom hidrantnih krema i ulja. Ne treba mnogo vremena provoditi na suncu, a pre izlaganja koristiti adekvatan zaštitni faktor koji nanosimo na kožu. Ako su u pitanju lišajevi, ekcemi, dermatitis, onda se koriste prirodna biljna ulja koja leče i hidriraju kožu. Nevenova mast je pokazala dosta dobre rezultate.

Ostali razlozi ljuštenja kože

Ljuštenje kože može biti reakcija kože na nedostatak nekih vitamina, posebno B kompleksa.

Koža se ljušti i posle nekih bolesti. Naročito je to slučaj, ako su te bolesti praćene osipom. Tipično je ljuštenje kože, nakon šarlaha, u drugoj nedelji bolesti. Posebno je izraženo ljuštenje kože na dlanovima i tabanima, zatim ljuštenje kože na prstima ruku i nogu. Fino perutanje kože nastaje posle rubeole.

Gljivična oboljenja mogu biti uzrok ljuštenja kože.

Pritisak na kožu određenim predmetima, upotrebom alata, može dovesti do ljuštenja kože na dlanovima, nakon stvaranja žuljeva. Ovo se može izbeći upotrebom zaštitnih rukavica.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!