Malina miker sorta sadnice sadnja uzgoj

malineMalina miker (meeker) je američka sorta maline, koja sasvim dobro uspeva kod nas. Ovo je slatka, srednje krupna, crvena sorta maline, izuzetnog ukusa. Zbog toga su miker sadnice dosta tražene za uzgoj na našem prostoru. Malina miker je razvijena od strane Univerziteta države Vašington i kao nova sorta maline startovala još daleke 1967. godine. Miker je došao u Srbiju 1994. godine i od tada se širi.

Karakteristike miker maline

Miker je nastao ukrštanjem vilameta i katberta. Miker je letnja sorta. Cveta od aprila do juna. Počinje da sazreva nedelju dana posle vilameta. Bere se u julu mesecu. Ovo je bujna sorta, pogodna za plantažni uzgoj. Bobice su ujednačene veličine, kompaktne, lako se odvajaju i pogodne su za mašinsko branje, a obzirom da dobro podnosi mehaničku berbu, nema gubitka u smislu kvaliteta plodova. Miker malina je pogodna za upotrebu u svežem stanju, za zamrzavanje, kao i za sok od malina. Miker se svrstava u letnje sorte maline i to izrazito produktivne. To je samooplodna sorta. Što se tiče ukusa miker je postavio standard za ukus maline.

Sadnja i uzgoj miker maline

Kao prvo potrebno je nabaviti kvalitetne miker sadnice. Zbog dugih rodnih izdanaka, ova sorta zahteva podizanje dodatnih naslona, kada se gaji po sistemu špalira. To znači i nešto veća početna ulaganja. Sadnice se sade u redove, na 50 cm razmaka u redu. Međuredno rastojanje treba biti nešto veće ukoliko će se koristiti mehanizacija. O tome treba voditi računa. Sadnja sadnica se obavlja u iskopane jamice, koje treba da budu duplo veće od korena biljke. Malina miker zahteva plodno zemljište, potpuno do delimično osunčane terene i umereno zalevanje. To su neki preduslovi za visok prinos. Ovoj sorti prija umerenokontinentalna klima. Miker malina je osetljiva prema nekim bolestima, posebno treba istaći virus žbunaste kržljavosti maline, koji se prenosi polenom, kalemljenjem i semenom. Miker je među najmanje otpornim sortama, pa je i tu potrebno računati na dodatna ulaganja, zbog zaštite prskanjem.

malina

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!