Folna kiselina u namirnicama za pre trudnoće i u trudnoći

trudnocaFolna kiselina je važan deo B kompleksa vitamina. U svakodnevnom životu gotovo da i ne razmišljamo o tome, ali za trudnice je bitna folna kiselina pre trudnoće i u trudnoći, da se uzima u nešto većim količinama. Jednostavno to su potrebni vitamini za trudnice. Nauka kaže da je u tom periodu veća doza folne kiseline važna, radi pravilnog razvoja ploda. Lekari i nutricionisti savetuju da se uzimaju folacin tablete, kao dodatak ishrani u ovoj fazi, ali nije loše da se informišemo koji su to prirodni izvori folne kiseline, odnosno gde je folna kiselina u namirnicama prisutna.

Folna kiselina po kalendaru trudnoće

Jedno od pitanja koja se postavljaju je, do kada se pije folna kiselina u trudnoći? Po kalendaru trudnoće povećan unos folne kiseline je potreban u prvih 12 nedelja trudnoće. Znači to je praktično 3 meseca. Savet za svaku buduću trudnicu je da dovoljnu količinu folne kiseline u organizmu ima već pre začeća, zbog vitalnih organa ploda, koji se stvaraju, već u prvim nedeljama pre nego što trudnica i sazna da je u drugom stanju. Dakle, pri planiranju začeća, je već moguće povećati unos folne kiseline. Preporučene dnevne doze folne kiseline u trudnoći su oko 400 mikrograma.

U ovom tekstu vam predstavljamo namirnice koje u sebi sadrže najviše folne kiseline, čiji je unos po kalendaru trudnoće neophodan, u prvih 12 nedelja.

Namirnice bogate folnom kiselinom

Sočivo je jedna od namirnica koje su najbogatije folnom kiselinom. Šolja kuvanog sočiva sadrži 360 mcg folata, a to skoro pa zadovoljava dnevne potrebe. Osim toga ova namirnica sadži u sebi dosta gvožđa, koje je za trudnice isto tako značajno.

Zeleno lisnato povrće, kao što je kelj, spanać, blitva i zelena salata, su odlični izvori folne kiseline i treba ih obilno konzumirati u ovom periodu, a i inače, jer je to zdrava hrana.

Brokoli je isto odličan. Pored svih ostalih prednosti koje ovo povrće nosi sa sobom, ima u jednoj šolji brokolija oko 100 mcg folata.

Pasulj je namirnica koja sadrži oko 230 mcg folata u jednoj šolji. Jedina nezgoda je što pasulj izaziva nadimanje i gasove, pa ga zato mnoge osobe izbegavaju.

Pomorandža, kao i ostali citrusi su solidni izvori folne kiseline, a sadrže i druge za imunitet značajne vitamine i minerale, pa se preporučuje uzimati u trudnoći.

U značajnim količinama folnu kiselinu u sebi sadrže semenke suncokreta, avokado, paradajz, šargarepa, bundeva, kajsija, dinja i raž.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!