Samo 3 kapi ovog ulja čine čuda za organizam

Origano je mala žbunasta biljka, posebno poznata kao začin u italijanskim jelima, ali poslednjih godina sve se više priča i o lekovitom dejstvu ove biljke. Origano se koristi kao prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti, još od davnina. Posebno je moćan u obliku origano ulja, jer ima jake antioksidanse, snažan je prirodni antibiotik na koji se ne razvija rezistencija i ispoljava antigljivično dejstvo. Glavni aktivni sastojci u ulju origana su karvakol i timol.

Kako se pravilno koristi origano ulje

Kad kupujete origano ulje gledajte da ono bude organsko i sertifikovano za unutrašnju upotrebu kao suplement, pošto nisu sva eterična ulja za konzumiranje. Origano ulje treba da se rastvori, jer je koncentrovano. Ulje se rastvara u ulju, a ne u vodi. Zato sipajte u jednu kašiku hladno ceđeno maslinovo ulje ili neko drugo ulje koje koristite, a onda nakapajte 3 kapi origano ulja. Drugom kašičicom promešajte, da se origano ulje dobro rastvori u ulju. Potom popijte. Pije se posle jela i to jednom do dva puta na dan. Dnevna doza može da se razlikuje u zavisnosti od toga kako je proizvođač naveo u uputstvu za upotrebu.
Ako koristite origano ulje za spoljnu upotrebu, treba da rastvorite 30 kapi origano ulja u 100 ml jestivog ulja. Utrljajte na kožu jednom do dva puta na dan.

Protiv bakterija

Budući da ima visoke nivoe karvakola, ulje origana može pomoći u borbi protiv raznih bakterija. Preporučuje se kod infekcija urinarnog , gastrointestinalnog i respiratornog sistema. Deluje na veliki broj bakterija, kao što su streptokok, stafilokok, ešerihija koli i druge. Posebno se istražuje upotreba ulja origana na bakterije koje su otporne na antibiotike.

Protiv gljivica

Ulje origana je moćno sredstvo i protiv gljivica zahvaljujući visokim nivoima timola. Jedno istraživanje, koje je rađeno 2015. godine otkrilo je da je timol efikasan lek za uobičajene gljivične infekcije kandidom.

Antioksidansi

Karvakol i timol su jaki antioksidansi. Oni štite organizam od oštećenja uzrokovanim oksidativnim stresom i slobodnim radikalima.

Snižavanje holesterola

Redovna upotreba origano ulja uz adekvatnu ishranu, može dovesti do smanjenja nivoa holesterola u krvi. Neka istraživanja su pokazala da je uzimanje origano ulja, nakon izvesnog vremena, doprinelo da se smanji loš holesterol, a poveća dobar. Zasluga se ponovo može pripisati karvakolu i timolu.

Protiv raka

Prema nekim izvorima origano ulje može pomoći u borbi protiv nekih oblika kancera. Najviše se pominje sprečavanje rasta raka debelog creva i raka dojke. Izgleda da isto tako inhibira rast ćelija raka pluća i prostate. Potrebno je još istraživanja, tako da ove rezultate treba prihvatiti sa oprezom i ne koristiti origano ulje kao zamenu za medicinski tretman.

Spoljna upotreba

Koristi se za gljivične i bakterijske infekcije na koži. Nanošenje razblaženog ulja na kožu može doprineti dezinfekciji i zarastanju manjih posekotina i ogrebotina. Origano ulje je repelent i može se koristiti za odbijanje insekata, protiv komaraca i krpelja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!