Rešenje za ispucale pete suve i zadebljale (video)

Da li su vaše pete suve i ispucale, a ponekad i bolne? Pitate se koji je uzrok. Tražite lek za ispucale pete i rešenje problema. Ovaj problem mogu imati osobe različitog uzrasta. U pukotinama na petama se nakuplja prljavština, pa pete izgledaju prljavo. Zato ti ljudi izbegavaju da nose otvorenu obuću, jer ružno izgleda, ali nije samo to. Pete su hrapave, zapinju za čarape i posteljinu kad spavate. Može da pecka, svrbi i boli, ako su ispucale pete do krvi.

Uzrok

Kada su u pitanju ispucale pete uzrok je uglavnom suva koža na petama. Posle nekog vremena formira se zadebljanje od slojeva suve kože. Takva koža lako puca. Pošto je koža na petama suva i zadebljala, a uz to kod gojaznih postoji i povećan pritisak prilikom oslanjanja na pete, dolazi do pucanja kože na tom mestu. Neophodan je piling i vlaženje, da bi ozdravila koža na petama. Izgleda da i starenje ima neku ulogu u svemu ovome, ali to je prirodno i ne može se izbeći. Bolesti kao što su dijabetes, atletsko stopalo, ekcem i psorijaza mogu biti uzrok ispucalih peta. Nedostatak nekih sastojaka (vitamina i minerala) u organizmu bi evetualno mogao biti jedan od uzroka, pa i to treba ispitati.

Lek za ispucale pete

Danas se nude razne turpije, kamen za pete i slična pomagala. Ali nije rešenje samo ukoniti suvu kožu, nego je treba i navlažiti, tako da ona zadrži vlagu. Ima i onih koji kažu da preterano struganje peta može biti kontraproduktivno, zato ne treba preterivati u tome. Da bi ste sprečili pucanja kože na petama potrebno ih je često vlažiti. To postižemo uz upotrebu krema za ispucale pete, ulja i preparata sa različitim sastojcima. Time obezbeđujemo dovoljnu količinu vlage u koži peta i sprečavamo njeno isušivanje. Nanesite na pete guste ovlaživače u vidu kreme, nekoliko puta na dan. Neki takvi hidratanti sadrže sastojke kao što u urea, salicilna kiselina ili alfa-hidroksidna kiselina. To su sastojci koji omekšavaju kožu i pomažu piling, ali mogu da peckaju i blago iritiraju kožu. Treba probati i dati petama ono što im najviše pomaže.

Kiselite noge u lavoru

Ovo je stari običaj, koji se danas izgubio. Pranje nogu u lavoru. Stopalima i petama je potrebna nega. Držite noge u toploj vodi, sa ili bez sapuna, oko 20 minuta, a onda posušite. Koristite kamen ili turpiju za stopala, a onda nanesite na pete masnu kremu, kao što je vazelin. Kako zadržati ovakve kreme na petama dok spavamo? Može se navući par čarapa, koje će tako preko noći da zadrže vlagu. Uvek nosite na sebi samo pamučne čarape.

Naroni lek za ispucale pete

Narodi lekovi za ispucale pete se nalaze možda i u vašoj kući a da to niste ni znali. Samo treba biti uporan i tretirati pete svakodnevno, pa i češće da bi se videli efekti. Kombinujte ove tretmane, pa ćete utvrditi šta vam najviše prija.

Biljno ulje

Za negu peta možete koristiti različita biljna ulja. Najbolje je bademovo, maslinovo, kokosovo, lavandino ili susamovo ulje. Namažite na pete pre spavanja obujte čarape i tako držite preko noći.

Limun i vazelin

Umešajte jednu kašiku vazelina sa nekoliko kapi limuna. Kada operete noge u toploj vodi, onda nanesite ovu mešavinu. Limun dezinfikuje, a vazelin vlaži kožu peta. Nekom pomaže kad drži polovinu isceđenog limuna na peti, kao što žene drže na laktovima, videli ste to sigurno već.

Med

Ako imate pravi prirodni med kod kuće treba ga namazati na pete i ostaviti oko 20 minuta da odradi svoj posao. On deluje antimikozno i antibakterijski. Posle meda isperite stopala i stavite hidrantnu kremu.

Aspirin

Aspirin sadrži u sebi već pomenutu salicilnu kiselinu, koja pomaže da se mrtve ćelije kože lakše oljušte. Aspirin izgnječiti u prah i pomešati sa kašikom meda, te naneti na pete i ostaviti 30 minuta.

Soda bikarbona

Soda bikarbona zaista ima široku primenu u domaćinstvu, za lečenje, za prskanje paradajza i drugih biljaka protiv bolesti.
U ovom slučaju soda bikarbona se razmuti u toploj vodi. Topla kupka za noge u lavoru se pravi od tople vode i 3 kašike sode bikarbone.

Još neke meleme za ispucale pete pogledajte ovde

Moguće komplikacije

Ako ste probali sve ovo i ništa nije pomoglo, obratite se vašem lekaru ili dermatologu. Možda imate infekciju i potreban vam je lek na recept, jači hidratant ili steroidna krema, da se ublaži upala. Zavoji i specijalan lepak za tkivo mogu pomoći da se pukotine popune i zarastu. Ponekad gubitak težine može dosta pomoći, jer se tako oslobađamo pritiska na stopala. Posebno je rizično kod dijabetičara, kada su u pitanju pukotine na koži i treba jako voditi računa i o petama. U slučaju ekcema i psorijaze opet se preporučuje konsultovati doktora. Zapuštene ispucale pete, koje se ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih infekcija.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!