Kako očistiti ananas (video)

Ananas je sočno, ukusno i zdravo voće, ali nije ga baš lako očistiti i servirati za jelo. Mnogi su zbog toga digli ruke od ovog voća ili jednostavno kupuju ananas u konzervi, koji je već spreman za jelo. Svež ananas je ipak bolji i povoljniji, ali kako očistiti ananas od kore i izdubiti srce, onaj središnji deo koji se ne jede.
Nije svež ananas ni tako skup, ali kad se teško čisti od kore, onda se čoveku ne mili da ga kupuje uopšte. Zato smo mi spremili da vam prikažemo dva jednostavna načina kako da očistite ananas.

Čišćenje ananasa nožem

Najjednostavnije je očistiti ananas na sledeći način. Odsecite krajeve nožem. Zatim uzdužno prepolovite ananas. Kada smo dobili dve polovine, opet uzdužno prepolovite, tako da dobijemo četvrtine. Sada isecite sa svake četvrtine srce, onaj središnji deo koji se ne jede. Četvrtine još jednom prepolovite, tako da dobijemo osmine. Ovo je slično kao da sečemo lubenicu na kriške. Sada svaku osminu iseckajte na komade do kore, a onda jednostavno odvojite od kore. Koru odbacujemo, komadići ananasa nam ostaju. Tako uradite za sve osmine i dobijamo, uz malo truda, očišćen ananas u komadićima, koji možemo konzumirati viljuškom.Čišćenje ananasa alatkom za ananas

Alatka za ananas je kao svrdlo. Ima da se kupi u marketima. Potrebno je samo da isečemo krajeve ananasa, pa koristimo alatku, koja će da završi posao. Pritisnemo je na ananas i vrtimo u krug, kao da zavrćemo otvarač za vino u pampur. Alatka prodire sve dublje i od jestivog dela ananasa pravi jednu spiralu. Spiralu od ananasa izvučemo i tako odvojimo od kore, a posle je seckamo na kolutove. Alatka istovremeno seče srce, odnosno središnji deo koji se odbacuje. Zaista korisna alatka za ananas.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!